Ha ilyen e-mailt kapsz, nehogy válaszolj rá: a szállásfoglalókat célozzák a csalók

A booking.com-mal az utóbbi időben sok probléma adódott, most pedig arra figyelmeztetik egymást az utazók, hogy ne dőljenek be a fizetésük megerősítését kérő csaló e-maileknek.

Az elmúlt hetekben többen is kapcsolatba léptek a brit Guardian magazinnal, miután a szállásfoglaló cég rendszerén belülről kaptak csaló e-maileket. Az ügyfelek éppen a szállodai bejelentkezéshez készültek, amikor a [email protected] címről érkezett egy e-mail.

A levélben az állt, hogy

négy vagy tizenkét órán belül (ebben eltértek az egyes levelek) meg kell adniuk a bankkátya-adataikat a beágyazott linken keresztül, különben törlik a foglalásukat.

Az e-mailek a cég alkalmazásában is megjelentek.

A booking.com határozottan tagadta, hogy a rendszerét feltörték volna, és azt mondja, a hiba a partnerszállodák levelezőrendszereiben van. Az érintett hotelek szerint azonban náluk nem történhetett probléma.

Az egyik olvasó, Julia Berridge arról számolt be, hogy kénytelen volt letiltani a bankkártyáját, miután követte a látszólag a honlapról kapott e-mailben szereplő utasításokat.

A beszámolók szerint az e-mailek a megszólalásig hasonlítanak a hivatalosakhoz:

a szokásos e-mail címről küldik őket, tartalmazzák a linket a foglaláshoz, valamint a tartózkodás összes részletét. Az pedig, hogy az üzenet az alkalmazásban is felbukkan, még inkább elaltatja az érintettek gyanakvását.

Egy másik áldozat, Kate Wright bankszámlájáról a csalók újra leemelték a már kifizetett szállás árát, miután válaszolt az e-mailre. Miután felhívta a Bookingot, a call center munkatársai azt mondták neki, hogy ami szerinte történt, az egyszerűen lehetetlen. Végül a banktól visszakapta a pénzét.

Egy harmadik vevő az utolsó pillanatban fogott gyanút, ezért végül nem küldte el az adatait, hanem felvette a kapcsolatot a szállodával, ahol rögtön azt kérdezték tőle, hogy csaló e-mailt kapott-e.

A booking.com azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogyha bármilyen aggályuk van egy fizetési üzenettel kapcsolatban, ellenőrizzék a szálláshely fizetési szabályzatát az ingatlan hirdetési oldalán, vagy vegyék fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, amely éjjel-nappal elérhető.

Egy másik új utazási csaláshoz a mesterséges intelligencia segítségét vették igénybe, de vannak, régi, jól bevált módszerek is, amelyeket szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyen kivédhetünk.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Unsplash)

szállás | átverés | e-mail | bankkártya | booking

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom