Close
Az Adidas forradalmasítaná az iparágat egy 100%-ban újrahasznosítható cipővel

Az Adidas forradalmasítaná az iparágat egy 100%-ban újrahasznosítható cipővel

A német sportszergyártó elkötelezett a fenntarthatóság iránt, évek óta dolgoznak már környezetbarát gyártási megoldásokon. Ennek eredményeképpen az új Futurecraft Loop egyszerűen és teljes egészében újrahasznosítható.

Környezetünk megóvása szempontjából jelenleg a rengeteg műanyag jelenti a legnagyobb problémát. A műanyagszennyezés egyre súlyosabb gondokat okoz a világ különböző pontjain, ehhez pedig a kidobott edzőcipők is hozzájárulnak. Szerencsére azonban egyre több vállalat és dizájner fog össze a fenntarthatóság érdekében, néhány remek példát – köztük Adidas + Parley for the Oceans – mi is összegyűjtöttünk.

A káros folyamat megakadályozása érdekében az Adidas hat év alatt egy olyan gyártástechnológiát fejlesztett ki, aminek köszönhetően

az edzőcipők 100%-ban újrahasznosíthatók, és még ragasztót sem használnak hozzá.

Az új Futurecraft Loop edzőcipő egyetlen anyagból készül, ez a hőre lágyuló, avagy termoplasztikus poliuretán – rövidítve TPU – ami lényegében egy újrahasznosítható műanyagfajta. És éppen ez adja az erejét, hogy egyetlen hozzávalóból készül az egész, más edzőcipők legyártáshoz ugyanis tizenkét-tizenöt különböző anyagot használnak, sokkal nehezebbé téve az újrahasznosítást.

Ennek a cipőnek tehát minden egyes részét, a nyelvét és a talpát is ugyanabból a hozzávalóból készítették el, az összeillesztéséhez pedig ragasztóra sem volt szükség, csupán némi melegre. Hő hatására ugyanis a különböző TPU-komponensek formája és szerkezete megváltozik, a cipő egyes elemei pedig szépen összeolvadnak.

Az Adidas szerint a végeredmény nemcsak egy tartós, kényelmes és környezetbarát edzőcipő, hanem egy fontos mérföldkő, új üzleti modell és kinyilatkoztatás is egyben.

Az egész iparág számára példaértékű lehet ez a modell, amelynek végén nem a szeméttelepen landol a használt cipő, hanem az újrahasznosítást követően egy új lábbeli készül belőle. Tökéletes körforgás, amely során nem keletkezik hulladék, és semmi nem vész kárba.

A Futurecraft Loop jelenleg tesztelés alatt áll, kétszáz kiválasztott sportoló adhat majd róla visszajelzést. Szélesebb körben a tervek szerint 2021-től lehet majd kapni, az áráról azonban még nincs hír.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Adidas)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom