Close
Az Adidas forradalmasítaná az iparágat egy 100%-ban újrahasznosítható cipővel

Az Adidas forradalmasítaná az iparágat egy 100%-ban újrahasznosítható cipővel

A német sportszergyártó elkötelezett a fenntarthatóság iránt, évek óta dolgoznak már környezetbarát gyártási megoldásokon. Ennek eredményeképpen az új Futurecraft Loop egyszerűen és teljes egészében újrahasznosítható.

Környezetünk megóvása szempontjából jelenleg a rengeteg műanyag jelenti a legnagyobb problémát. A műanyagszennyezés egyre súlyosabb gondokat okoz a világ különböző pontjain, ehhez pedig a kidobott edzőcipők is hozzájárulnak. Szerencsére azonban egyre több vállalat és dizájner fog össze a fenntarthatóság érdekében, néhány remek példát – köztük Adidas + Parley for the Oceans – mi is összegyűjtöttünk.

A káros folyamat megakadályozása érdekében az Adidas hat év alatt egy olyan gyártástechnológiát fejlesztett ki, aminek köszönhetően

az edzőcipők 100%-ban újrahasznosíthatók, és még ragasztót sem használnak hozzá.

Az új Futurecraft Loop edzőcipő egyetlen anyagból készül, ez a hőre lágyuló, avagy termoplasztikus poliuretán – rövidítve TPU – ami lényegében egy újrahasznosítható műanyagfajta. És éppen ez adja az erejét, hogy egyetlen hozzávalóból készül az egész, más edzőcipők legyártáshoz ugyanis tizenkét-tizenöt különböző anyagot használnak, sokkal nehezebbé téve az újrahasznosítást.

Ennek a cipőnek tehát minden egyes részét, a nyelvét és a talpát is ugyanabból a hozzávalóból készítették el, az összeillesztéséhez pedig ragasztóra sem volt szükség, csupán némi melegre. Hő hatására ugyanis a különböző TPU-komponensek formája és szerkezete megváltozik, a cipő egyes elemei pedig szépen összeolvadnak.

Az Adidas szerint a végeredmény nemcsak egy tartós, kényelmes és környezetbarát edzőcipő, hanem egy fontos mérföldkő, új üzleti modell és kinyilatkoztatás is egyben.

Az egész iparág számára példaértékű lehet ez a modell, amelynek végén nem a szeméttelepen landol a használt cipő, hanem az újrahasznosítást követően egy új lábbeli készül belőle. Tökéletes körforgás, amely során nem keletkezik hulladék, és semmi nem vész kárba.

A Futurecraft Loop jelenleg tesztelés alatt áll, kétszáz kiválasztott sportoló adhat majd róla visszajelzést. Szélesebb körben a tervek szerint 2021-től lehet majd kapni, az áráról azonban még nincs hír.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Adidas)

környezetbarát | újrahasznosított | cipő | újrahasznosítás | adidas

FOLYTASD EZZEL

Letisztultság, kifinomultság, elegancia és időtlenség jelenik meg a Jean Paul Gaultier új kollekciójában

Februárban új koncepcióval érkezik a Budapest Central European Fashion Week

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram