Elképesztő, hogy milyen ízorgia jön létre ennek a két egyszerű alapanyag keveredésével

Az affogato az eszpresszó és a fagylalt találkozását ünnepli, Olaszországban tipikus vacsora utáni desszertszerű fogásként fogyasztják el. Olyan, mint a jing és a jang, hiszen a keserű, az édes, a meleg és a hideg, a fekete és a fehér ellentétei öltenek testet egyetlen pohárban. 

Mi az affogato?

Az „affogato” olasz kifejezés, ami magyarul annyit tesz, hogy  „megfulladni”. A tökéletes italhoz egy friss eszpresszó és némi vanília gelato szükséges. Igen, a kulcsa a tradicionális olasz kávéban és fagylaltban rejlik, bár egy szerényebb változatát kétségtelenül otthon is el tudjuk készíteni hagyományos vaníliafagyival. Az igazán merészek pedig arra esküsznek, hogy

a két hozzávaló könyörög még egy kevés alkoholért is a semmi mással össze nem hasonlítható ízélményhez, ami lehet whisky vagy akár rum is.

Az affogato eredete a történet szerint egy 17. századi ferences szerzeteshez köthető, Angelico-hoz, aki a kávés ital mellett a mogyorós Frangelico likőrt is megalkotta. Egy másik feltételezés szerint az affogato valamikor az 1950-es években jelent meg Olaszországban, abban az időszakban, amikor a fagylaltipar modernizálódásnak indult. Szélsebesen átterjedt a kávés fagylalt őrülete az Egyesült Államokba, 1992-ben pedig bekerült a Merriam-Webster szótárba is.

Hozzávalók:

  • 2-3 gombóc vanília fagylalt
  • 30 milliliter frissen főzött eszpresszó

Az elkészítése rendkívül egyszerű. Nincs más dolgunk, minthogy egy pohárba adagoljuk a fagylaltot, ráöntsük a frissen főzött kávét és máris fogyaszthatjuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

alkoholmentes ital | koktél | olasz gasztronómia | affogato | olasz konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom