A lelassulás jegyében születtek a magyar tervező új táskái

Az Agneskovacs 2024-es kollekciója tudatos lelassulásra hív a slow living jegyében. A slow living, vagyis a lassú életmód célja, hogy megtanuljunk minél inkább a jelenben élni.

Mindez a nemet mondásról és az önkorlátozásról is szól. Ennek szellemében a cég a kollekciók számát évi egyben limitálja, ragaszkodik a helyi gyártáshoz, illetve a kiemelkedő minőséghez. A kezdetektől olyan darabokat készít, amelyekben akár egy életen át örömüket lelhetik a vásárlói.

A túlfogyasztás egyik katalizátora a divatipar, különösen a fast fashion, amely hetente érkező kollekciókkal, gyorsan elhasználódó, olcsó termékekkel ösztönöz a folyamatos vásárlásra és a régi eldobására. A tömeggyártással szemben a minőséget képviselik a slow fashion márkák, amelyek így is évi három-négy szezonális kollekciót hoznak ki.

Az Agneskovacs tudatosan egyetlen táska kollekciót mutat be évente. Ultra slow fashion márkaként a pillanatnyi trendekkel és a túlfogyasztással szembehelyezkedve a kortalan és időtálló darabokban hisz. A szezonoktól függetlenül hoz létre kiemelkedő minőségű bőrtáskákat és kiegészítőket, amelyek akár egész életre szólnak.

A fenntarthatóság jegyében minden darab itthon készül Európából származó marhabőrökből, amelyek élettartama sokszorosa az egy-két év alatt teljesen elhasználódó és így szemétre kerülő műbőröknek.

Emellett arra is figyelmet fordít a márka, hogy a gyártás során leeső darabokat hasznosítsa apróbb kiegészítőkként vagy részletekként. A Slow kollekció esetében a belső zsebeket korábbról megmaradt, kisebb bőrök felhasználásával alakították ki, ezáltal minden táskabelső egyedi színkombinációt rejt.

“Idei kampányunkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi tömegtermelés közép- és hosszútávon nem fenntartható, sem a környezetvédelem, sem a túlkínálat szempontjából. Meggyőződésünk, hogy a divatmárkáknak tudatosan és határozottan kell limitálniuk az új kollekciók éves számát, mint ahogy mi is tesszük ezt. Fontos lépés lenne, ha tudatos önkorlátozás nem pusztán jól hangzó marketing szlogeneket jelentene, hanem ezeket az önként vállalt korlátokat mindenki ténylegesen be is tartaná“ mondta Dura Mónika, a márka menedzsere.

“A Slow kollekcióban azt a könnyedséget szeretném megmutatni, amit a tudatosság által hozhatunk életünkbe. A táskákhoz prémium minőségű, kétoldalú bőrt használtunk, amely a korábbi kollekciókkal szemben most sokkal puhább érzetet nyújt. A formák aszimmetriája megpróbál kizökkenteni a megszokott sémákból és új dinamikát ad”meséli az új kollekcióról Kovács Ágnes, a tervező.

A kollekció arcainak Kovács Patríciát és Hlatky-Schlichter Hubertet kérték fel, mert nemcsak hitelesek hivatásukban, de azonos értékrendet is képviselnek a márkával. Így vallanak arról, mit jelent számukra a tudatos értékválasztás az öltözködésben is:

“Amikor rájöttem, hogy nem trendeket akarok követni, hanem saját magamat szeretném megfogalmazni, akkor kezdtem el minőségi és egyedi darabokat vásárolni. Ma a gardróbom sokkal kisebb, mint 10 évvel ezelőtt, de amik benne vannak, azokat 10 év múlva is fogom hordani. A slow fashion számomra azt jelenti, hogy visszataláltam önmagamhoz” – mondja Kovács Patrícia.

“Ahogy érik az ember és változik az értékrendje, úgy ismeri fel, hogy nem kell minden, csak az, ami szükséges, hasznos és értékes. A minőség hosszútávon a legmegtérülőbb dolog, ez a hitvallásom az éttermeimben is. Nagypapám azt mondta, nincs annyi pénze, hogy olcsó dolgokra szórja el… már én is értem… ” – vallja Hlatky-Schlichter Hubert.

Ez a nyári kollekció egyenesen a francia Riviéra legjobb strandjaira repít, ezek a városok pedig tárt karokkal várják a divat szerelmeseit.

Fotók: Oleg Borisuk
Stylist: Kiss Márk
Haj: Kiss Ráhel
Smink: Nana Makeup

kollekció | táska | agneskovacs | divattervezo | style

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom