Close
Már érvényben van az a szigorú szabályozás, ami sokak utazását befolyásolhatja New Yorkba

Már érvényben van az a szigorú szabályozás, ami sokak utazását befolyásolhatja New Yorkba

Nem járnak jól a rövid távú lakáskiadásra berendezkedők (sem) New Yorkban.

Az Airbnb kénytelen volt leállítani egyes foglalások konfirmálását, mivel kedden hatályba léptek az új szabályok, amelyek komoly változásokat hoznak – ennek pedig aligha örülnek a köztudottan magasnak számító New York-i hotelköltségeken spórolni szándékozók.

Az új regulák gyakorlatilag véget vetnek annak a szabad versenynek, aminek keretében a bérbeadók egy hétre vagy csak néhány éjszakára passzolták át a lakásaikat.

A megváltozott rendszer értelmében a harminc napnál rövidebb időtartamú bérbeadás csupán akkor engedélyezett, ha a házigazdák regisztrálnak a városnál, továbbá vállalniuk kell, hogy a bérlés időtartama alatt fizikailag is jelen lesznek a lakásban, vagyis gyakorlatilag együtt laknak a vendéggel.

Egyszerre két vendégnél többet nem szállásolhatnak el, ami azt jelenti, hogy a családok gyakorlatilag ki vannak zárva az Airbnb-zésből. Az olyan platformok, mint az Airbnb, vagy a VRBO nem dolgozhatják fel a bérbeadást a nem regisztrált házigazdák számára.

A hét elejéig kevés sikeres regisztrációt rögzítettek, a város a több mint 3800 beérkezett kérelemből alig háromszázat hagyott jóvá.

A korlátozásokat szorgalmazó tisztviselők és lakhatási érdekvédők szerint minderre azért van szükség, hogy a lakások ne váljanak de facto szállodákká. – New Yorkban a lakásoknak lakhatási célokat kell szolgálniuk – mondta Murray Cox, egy lakhatási érdekvédelmi csoport képviselője. Az Airbnb bíróságra vitte az ügyet, ahol azzal érvelt, hogy a szabályok lényegében tiltást jelentenek és ártanak a megfizethető szállást kereső turistáknak.

A kisebb lakások hostjai közül többen azt mondják, hogy igazságtalanul vették célba őket és nem értik, miért kerültek egy kalap alá a nagyobb lakóházakkal. – Szerintem ez egy komoly jelzés arra vonatkozóan, hogy a választott tisztviselőink cserbenhagytak minket – mondta egy brooklyni kétlakásos házban élő Krystal Payne, aki az egyik lakást bérbe adta, hogy így tudja fizetni a jelzáloghitelét.

A szabályozást a város tavaly januárban fogadta el, de a múlt hónapig jogi eljárások miatt nem tudták bevezetni.

Miközben a lakáskiadások több opciót jelentettek a New Yorkba érkezőknek – és nem mellesleg anyagi hasznot hoztak az otthonaikat bérbeadóknak –, egyúttal számos panaszhoz vezettek. A rendszeres bérlők amiatt méltatlankodtak, hogy az épületekből hirtelen szállodák lettek, a folyosókon idegenek járkálnak, és a lakásokban időnként partikat rendeznek. Befektetők társasházi lakásokat vagy egész sorházakat vásároltak fel, majd egy vagyont kerestek a törvény által tiltott éjszakánkénti bérbeadással.

– A regisztráció tisztaságot teremt a város régóta fennálló törvényeit betartó vendéglátók számára, és megvédi az utazókat a törvénytelen és nem biztonságos szálláshelyektől, miközben véget vet az illegális rövid távú bérbeadásoknak – mondta Christian Klossner, a város végrehajtási hivatalának ügyvezető igazgatója.

Az Airbnb globális politikai igazgatója, Theo Yedinsky valóságos csapásnak nevezte a szabályváltoztatásokat „a New York-iak és a külső kerületekben működő kisvállalkozások ezrei számára, akik az otthonaik megosztására és a turizmusból érkező bevételekre támaszkodnak a megélhetésük érdekében.” – A város egyértelmű üzenetet küld potenciális turisták millióinak, akiknek innentől kezdve kevesebb szálláslehetőségük lesz New Yorkban – mondta.

A CIA Landlords Insurance utánajárt, hogy a világ különböző pontjain hol lehet a legolcsóbban Airbnb-t kivenni. A biztosító társaság öt várost emelt ki, de megnézte azt is, mely városokban a legkedvezőbbek az élelmiszerárak.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

szállás | szigorú | airbnb | lakáskiadás | new york

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram