A jövő repülőgépe egy rájára hasonlíthat

Nincs az a repülésért rajongó vagy filmbolond, akinek a Maverick névről ne a Top Gun jutna eszébe, pedig az Airbus most újraírja a névhez kötődő fantáziáinkat, még akkor is, ha a k betű hiányzik a végéről. A Singapore Airshow-n mutatkozott be legújabb koncepciójuk. 

Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls – ez a MAVERIC mozaikszó eredete. Az Airbus újdonsága jócskán megreformálná azt, amit a légi személyszállításról gondolunk, amilyenek a jelen repülőgépei.

Az újszerű forma nem csupán dizájnkérdés, természetesen a környezettudatos szemlélethez igazodik: innovatív formatervezésének köszönhetően legalább húszszázalékkal csökkenhetne az üzemanyaghasználat.

A klasszikus cső alakzatra csatolt szárnyak helyett a MAVERIC rájaformát vesz fel, a két hajtómű pedig a fenekén kapott helyet. Nem a Top Gun az egyedüli popkulturális áthallás: szemből és kicsit felülről figyelve rája mellett a Star Wars-ból ismert Jar Jar Bings is eszünkbe juthat róla.

Egy, a tervezettnél sokkal kisebb prototipus már tesztrepüléseken vesz részt Franciaországban, és szélcsatornás próbarepüléseket is tartottak már vele.

A károsanyag-kibocsátáson jócskán javítana ez a forma, de a szokásostól eltérő helyen lévő hajtóművek miatt jelentősen csökkenne a kabinban a zaj is. Nem beszélve a sosem látott tágas, szuperül kihasználható térről, amit a rájaforma biztosítana. A látványtervek gyönyörűek, egy pillanatra sem haboznánk, ha egy ilyen repülővel kéne utaznunk!

Természetesen a dizájn nem új, vagyis a múltba nyúltak vissza hozzá, korszerűsítve, hiszen már a negyvenes években terveztek hasonlót, illetve már használtak is hasonlót, egy Boeing–NASA kooprodukcióban készült repülőgépet, X–48 néven.

Ez is érdekelhet:

Utazási praktikák légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól

Hogy érdemes csomagolni, mit hagyjunk otthon, és mi az, amit soha?

(Fotók: Airbus)

airbus maverick | airbus | aviation | repülőgép | repülő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom