Írország bevezeti azt, amiről a magyar művészek csak álmodhatnak

Több mint kétezer író, festő és zenész igényelhet támogatást a következő három évben.

A művészek egy része világszerte évszázadok óta küzd a számlák befizetésével, a kevésbé jómódúak igen nehezen tudnak csak előrejutni karrierjük kezdetén. Az Írországban alkotóknak viszont szerencséjük van, ugyanis az ír kormány bejelentette, hogy alapjövedelmet biztosít a művészeknek, hogy magasabb szinten űzhessék a mesterségüket.

A támogatás heti 325 eurót (120 ezer forintot) jelent, és három éven keresztül kétezer művész számára lesz elérhető.

„Írország művészete és kultúrája, annak minden különlegességével és sokszínűségével együtt identitásunk forrását jelenti. A művészeti alapjövedelem egyedülálló lehetőség számunkra, hogy támogassuk művészeinket és alkotóinkat, illetve biztosítsuk, hogy a művészet a jövőben is virágozzon” – mondta Micheál Martin ír miniszterelnök.

A rendszer célja, hogy "kezelje a művészeti munka időszakos és gyakran projektalapú jellegével járó jövedelmi instabilitást", ami elég átgondolt megoldása lehet azoknak a problémáknak, melyekkel a művészek már régóta szembesülnek. A programra összesen 25 millió eurót különítettek el.

A pályázat nem versenyalapú, vagyis a munka minősége nem számít. És mivel kísérleti projektről van szó, a program siker esetén tovább bővíthető. A kedvezményezetteket május 12-én véletlenszerűen választják ki.

Hallottál már az NFT-ről? Ha nem, akkor most érdemes lesz meghallgatnod ezt a podcastet Lukács Violával, az NFT DEB Generative Dimensions egyik szervezőjével.

(Forrás: TimeOut, fotók: Unsplash, Getty Images)

 

művészet | pályázat | írország | alapjövedelem | támogatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom