Ilyen bámulatos alaszkai utak védik Amerikát a japán megszállástól

Vannak, akik szerint ez volt a legambiciózusabb építési projekt a Panama-csatorna óta.

2022 márciusában ünneplik az alaszkai autópálya építési munkái megkezdésének nyolcvanadik évfordulóját. A Kanada egyik legfestőibb autópályájaként számon tartott,

2451 kilométer hosszú autóút évente több mint háromszázezer utazót vonz a világ minden tájáról.

Az alaszkai autópálya a Dawson Creek-től indul, hogy északnyugati irányba haladjon egészen Yukonba, miközben a Sziklás-hegység és a Kluane Nemzeti Park látványos hegycsúcsainak lábánál halad el. Az út mentén csodálatos nemzeti parkok, kempingek, üdülőhelyek és parányi városok várják a látogatókat, akiknek

az ott élők mindig szívesen mesélnek a semmihez sem hasonlítható alaszkai életérzésről.

Minden Pearl Harborral kezdődött

Dawson Creek egy kisváros az északi Sziklás-hegység hullámzó lábánál – innen indul a legendás autóút, amely azonban jóval több annál, mint egy kiindulási pont. Amikor először szóba került az alaszkai autópálya kiépítése, az Egyesült Államok és Japán kapcsolata ingatag lábakon állt.

Az elszigetelt terület potenciális veszélyforrás volt, hiszen mivel az alaszkai Aleut-szigetek viszonylag közel található egy japán katonai bázistól, ideális színterévé válhatott volna egy japán támadásnak.

Pearl Harbor után az autópálya megépítése még sürgetőbbé vált és a Dawson Creek-ből induló útvonal a legjobb opciónak bizonyult. Három hónappal a támadás után pedig amerikai katonák ezrei és gépek hada érkezett vasúton a kisvárosba, hogy megkezdjék a második világháború egyik legdrágább építési projektjét.

A munkálatok egészen 1948-ig tartottak, a háború után pedig megnyílt a nagyközönség számára is. Az autóút egycsapásra legendává vált, köszönhetően annak, hogy minden képzeletet felülmúló vidékeken vezeti át a látogatókat.

Látványos, de hihetetlenül zord vidék

Dawson Creeket elhagyva az Alaska Highway mezőgazdasági területek, erdők és folyók mellett kanyarog, ahol a sarki fényre is jó eséllyel lehet vadászni. Egy nemrégiben elhunyt idős ember pedig a kanadai hadsereg tagjaként vett részt az építési munkában, mely szabályosan rabul ejtette. A munkálatok során használt gépek gyűjtői szenvedélyének tárgyává válva egész életét végigkísérték.

Kollekciójának híre bejárta az egész országot, hamarosan pedig vadidegenek kezdtek neki különlegességeket küldeni, amivel a gyűjteményét tudta bővíteni. Végül akkora helyet foglaltak el a legkülönbözőbb tárgyak, hogy szüksége volt egy saját helyre, ahol ezeket kiállíthatta.

Fort Nelsontól tovább haladva az autópálya nyugat felé kanyarog a Sziklás-hegységbe, ahol a zord szikláké, a befagyott vízeséseké, a monumentális korcsolyapályákká fagyott tavaké és folyóké a főszerep. A beszámolók szerint akkor, amikor ezen a szakaszon járt az autópálya építése, rekordokat döntögetett a hideg, az ivóvíz megfagyott, a gázolaj besűrűsödött, a teherautók kerekeit pedig a jég állította meg.

Tíz hónap emberfeletti munka

Az építők hiába keresték a könnyebb utat a zord területen, ahol a döbbenetes hideg mellett szúnyogokkal és legyekkel is meg kellett küzdeniük, melyek nem egyszer komoly testi sérülést is okoztak neki. Így aztán tényleg hihetetlennek tűnik a tény, hogy az alaszkai autópálya megépítése csupán tíz hónapba telt.

Ma 129 folyón és nyolcezer hegyi patakon ível keresztül.

Végül egy igazán festői helyen nyílt meg elsőként a katonai forgalom előtt a mai Kluane Nemzeti Parkban, 1942. november 20-án.

(Forrás: BBC, fotók: Getty Images)

japán | pearl harbor | háború | védelmi vonal | alaszkai autópálya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom