Tudnál élni egy olyan helyen, ahol két hónapig folyamatosan sötét van?

Nem csak az olykor dermesztő hideg miatt különleges az alaszkai Utqiagvik.

Korábban Barrow néven szerepelt a térképeken a négyezer fős, többségében őslakosok által lakott kisváros, amely arról (is) nevezetes, hogy Amerikai Egyesült Államok legészakibb, egyben a világ tizenkettedik legészakibb településének számít.

Ez már önmagában megérne egy extrém túrát oda, de a lényeg csak most jön:

november közepétől január derekáig minden esztendőben koromsötétben zajlik az élet az arrafelé.

Utqiagvikban hatvanöt napig nem kel fel a nap, az állandó sötétségért cserébe viszont nyáron kárpótolja a helyieket, akkor ugyanis hosszú hetekig nem nyugszik le.

A téli hónapokban meglehetősen zord körülményekre számíthat a környékre érkező. Olyankor a hideg mellé még metsző szelet is kap üdvözlő ajándékként, nem beszélve a fagyról és a hóról. Legrosszabb esetben mínusz negyvenöt fokra kell számítania, tehát valódi sarkvidéki tél dominál ebben a félelmetesnek mondható időszakban.

A sötétség uralta szakaszban nagyjából hatórásak a nappalok, már amennyiben a félhomályt nappalnak lehet nevezni.

Az őslakosok tiszteletére Utqiagvikre átkeresztelt város lakói egyébként nagyrészt az olajkitermelésben és a turizmusban dolgoznak. Utóbbi talán meglepően hangzik, de az éjféli nap miatt meglepően sokan indulnak útnak, hogy ott éljék át ezt a meglehetősen furcsa természeti jelenséget.

(Forrás: Independent, CNN, fotók: Getty Images)

alaszka | Utqiagvik | folyamatos | barrow | sötét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom