Close
Tudnál élni egy olyan helyen, ahol két hónapig folyamatosan sötét van?

Tudnál élni egy olyan helyen, ahol két hónapig folyamatosan sötét van?

Nem csak az olykor dermesztő hideg miatt különleges az alaszkai Utqiagvik.

Korábban Barrow néven szerepelt a térképeken a négyezer fős, többségében őslakosok által lakott kisváros, amely arról (is) nevezetes, hogy Amerikai Egyesült Államok legészakibb, egyben a világ tizenkettedik legészakibb településének számít.

Ez már önmagában megérne egy extrém túrát oda, de a lényeg csak most jön:

november közepétől január derekáig minden esztendőben koromsötétben zajlik az élet az arrafelé.

Utqiagvikban hatvanöt napig nem kel fel a nap, az állandó sötétségért cserébe viszont nyáron kárpótolja a helyieket, akkor ugyanis hosszú hetekig nem nyugszik le.

A téli hónapokban meglehetősen zord körülményekre számíthat a környékre érkező. Olyankor a hideg mellé még metsző szelet is kap üdvözlő ajándékként, nem beszélve a fagyról és a hóról. Legrosszabb esetben mínusz negyvenöt fokra kell számítania, tehát valódi sarkvidéki tél dominál ebben a félelmetesnek mondható időszakban.

A sötétség uralta szakaszban nagyjából hatórásak a nappalok, már amennyiben a félhomályt nappalnak lehet nevezni.

Az őslakosok tiszteletére Utqiagvikre átkeresztelt város lakói egyébként nagyrészt az olajkitermelésben és a turizmusban dolgoznak. Utóbbi talán meglepően hangzik, de az éjféli nap miatt meglepően sokan indulnak útnak, hogy ott éljék át ezt a meglehetősen furcsa természeti jelenséget.

(Forrás: Independent, CNN, fotók: Getty Images)

Utqiagvik | barrow | sötét | alaszka | folyamatos

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram