Close
Ennek a középkori erődnek a vízrendszere a mai mérnököket is elbűvöli

Ennek a középkori erődnek a vízrendszere a mai mérnököket is elbűvöli

Csatornákon keresztül hűti az épületet, szökőkutakból lövell ki a tágas termekben és elbűvölő udvarokban, és bizonyos perspektívákból a permet tökéletesen keretezi a boltíveket. A víz központi szerepet játszott a Granada mellett található Alhambra palota-erőd életében.

A maga idejében a világ egyik legkifinomultabb hidraulikus hálózata volt az itteni, amely a gravitációt legyőzve juttatta a Sabika dombon található palotába a vizet a körülbelül egy kilométerrel lejjebb fekvő Darro folyóból.

Ez az ezer éves bravúr pedig még ma is lenyűgözi a mérnököket: a víz civilizációs történetének kulcsfontosságú pillanatairól szóló esszéjében az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programja azt írja, a modern technológia sokkal tartozik e vízzel teli kertek és fürdők örökségének.

Ahogyan a legtöbb város, úgy a Granadai Emírség is folyók mellé, ez esetben a Darro és a Genil közelébe épült, és a víz az iszlám társadalomban, vallásban valamint esztétikában is fontos szerepet töltött be. Ezt tekintették az élet eredetének, jelképezte a testi-lelki tisztaságot, ugyanakkor státusszimbólumként is szolgált.

Az andalúz városok utcáin temérdek csempézett közkutat lehetett találni, de az otthonokban is központi szerep jutott a vízforrásnak, kútnak vagy medencének, akárcsak az Alhambrában. De nem volt ez mindig így.

A 9. század óta létező erőd csak a 13. században, I. Mohamed, az első naszrida uralkodó alatt vált folyóvízzel ellátott, lakható várossá.

Korábban a mórok egyszerű kis csatornákra támaszkodtak, amelyekkel megoldották az öntözést a perzsáktól és rómaiaktól tanult módon, de a naszridák igazi innovátorok voltak ebben a tekintetben: megvalósították az Acequia Real-t, az a hat kilométeres, szóval kicsinek egyáltalán nem mondható csatornát, amely a Darróból a vizet a domboldalra szállította, és amelynek egy része ma is látható a Generalifében.

A folyásirányt egy gát segítségével felfelé fordították a domboldal felé, ahol a víz kisebb csatornákba terelődött, majd kerekek segítségével oszlott el különböző szinteken.

Innen egy medencékből, ciszternákból és csövekből álló hálózaton keresztül jutott a Generalife kertjeibe, és egy vízvezetéken a palotába.

Az alhambrai vízművek egyik legszebb példája a Palacio de los Leones oroszlános kútja, melyen tizenkét oroszlán szájából lövell ki a víz, négy csatornába folyva a terasz márványpadlójában, a paradicsom négy folyóját szimbolizálva, hogy utána továbbhaladjon, és lehűtse a palota termeit.

Míg az Acequia Real-t az idők során folyamatosan karban tartották, más, kisebb csatornák állapota leromlott. Ez történt a város legrégebbijének számító, 11. századi Aynadamaréval is, melynek elnevezése azt jelenti, könnyek kútja. Ez tette lehetővé a középkorban Granada Albaicín kerületének fejlesztését is, most pedig egy felújítási projekt keretében visszanyerheti régi fényét.

A munka a hagyományokat és az eredeti elrendezést követve zajlik a csatornának és környezetének helyreállításával, a víz pedig a félsivatagi területeket öntözi majd, élőhelyet biztosítva az őshonos növényzetnek és számos állatnak.

Az biztos, hogy van mit csodálnunk az elmúlt évezredek építészeti innovációin, a közel-keletiek egy másik bravúrja volt például az épületek hűtésére szolgáló, organikus légkondi.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images, Unsplash)

spanyolország | vízrendszer | víz | nagy sztori | andalúzia

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, mik azok, amiket semmiképp sem szabad enni és inni a repülőn

Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram