Seattle Budapest helyén, Sevilla lett San Francisco ezeken a furcsa térképeken

Európa és Észak-Amerika módosított térképe megmutatja, hogy egy adott földrajzi szélességen lévő város hol helyezkedne el a másik kontinensen.

Különleges térképet készített egy földrajz-rajongó: Észak-Amerika teljes területén elhelyezte Európa és a nagyvilág egy-egy városát, azonos földrajzi szélességen, ami azonban nem feltétlenül jelent azonos éghajlati viszonyokat is.

A legjobb példa erre Róma, ami az Egyesült Államokban Chicago helyén volna, ahol azonban időről időre előfordulnak fogcsikorgató telek, és a „szeles város” becenév sem véletlen. Hasonlóan ellentmondásos a Milwaukee–Marseille rokonság is, az azonos földrajzi szélesség tehát nem mindig jelent azonos éghajlatot is.

Észak-Amerika nagyvárosai helyén az Atlanti-óceánon túli nagyvárosok, földrajzi szélesség szerint:

Másfelől ugyanilyen érdekes, hogy melyik amerikai nagyváros hol helyezkedne el Európában. Budapest például Seattle-lel van „egy vonalban”, innen is származik a nyitókép, ahol a grunge fővárosának emblematikus épületét, a Space Needle-t varázsolta a Duna partjára a mesterséges intelligencia.

Izland fővárosa Fairbanks, Nagy–Britanniáé pedig Calgary lenne. New York pontosan Madrid helyét foglalná el, míg Washington volna Lisszabon.

Európa fővárosai helyén Észak-Amerika legnagyobb városai a földrajzi szélesség szerint:

Persze ez csak gondolatkísérlet, egy érdekes játék, amit tét nélkül kipróbálhat bárki pár percre – mondjuk a minszki Edmontonban.

(Forrás: Traveller365, nyitókép: Unsplash, térképek: Reddit)

egyesült államok | térkép | Európa | usa

FOLYTASD EZZEL

Ezért érdemes Wes Andersonnak szólnod, ha születésnapod van

Így lehet a tiéd az egyik legismertebb magyar tervező inspirálta környezettudatos kollekció

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom