Ezekkel a feltételekkel lehet mától beutazni Amerikába

November 8-tól megnyíltak az Egyesült Államok határai – de nem mindenkinek.

A hétfői naptól érvényben lévő szabályok szerint – néhány kivételtől eltekintve – a teljesen beoltottak és emellett negatív Covid-teszteredményt bemutatók utazhatnak be az Államokba.

A beoltottaknak hetvenkét óránál nem régebbi negatív tesztet kell prezentálniuk, míg a kivételek közé tartozó oltatlanoknak huszonnégy óránál nem régebbi negatív tesztre van szükségük a beutazáshoz.

A tizennyolc év alatti gyermekeknek nem szükséges a teljesen beoltott oltási státusz, de nekik is fel kell mutatniuk a negatív teszteredményt. A két év alatti gyermekek mentesülnek ez alól.

Ami a légitársaságokat illeti, kötelesek minden utas elérhetőségi adatait összegyűjteni, függetlenül attól, hogy azok be vannak-e oltva vagy sem, hogy aztán lehetővé tegyék a kapcsolatfelvételt.

Milyen oltóanyagokat fogad el az amerikai kormány?

Az USA minden olyan vakcinát elismer, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala vagy az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyott. Ide tartoznak a Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson, az AstraZeneca és a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinák. A jóváhagyott oltások vegyes dózisa elfogadott.

Kik mentesülnek az oltási szabályok alól?

Például azok, akik részt vettek a Covidhoz köthető klinikai vizsgálatokban, akiknek a szervezetük súlyos allergiás reakcióval reagált a vakcinákra, vagy akik olyan országból származnak, ahol az oltások nem elérhetők széles körben.

Utóbbi esetben azokról az országokról van szó, ahol az átoltottsági arány nem éri el a tíz százalékot. Az onnan érkezők olyan kormánylevéllel utazhatnak be az Egyesült Államokba, amely nyomós okból engedélyezi az utazást. Becslések szerint körülbelül ötven országra vonatkoznak ezek a szabályok.

Hogyan fogják a szabályokat betartatni?

A légitársaságok kötelesek ellenőrizni az oltási nyilvántartást és összevetni azt a személyazonossági adatokkal.

Azoknak a légitársaságoknak, amelyek nem tartják be a követelményeket, akár 35 ezer dolláros büntetést is kiszabhatnak.

Hogyan reagált az iparág?

Az amerikai légitársaságok dicsérték az új szabályokat. „Az elmúlt hetekben megnövekedett a jegyeladások száma, és alig várjuk, hogy segítsünk számtalan család, barát és kolléga biztonságos újraegyesítésében, akik közel két éve, ha nem régebb óta nem látták egymást” – írja az Airlines for America.

Henry Harteveldt iparági elemző szerint az országspecifikus korlátozások feloldása segít a helyreállításban, de ezt az oltási és vizsgálati követelmények mérsékelni fogják.

„Bárki, aki a nemzetközi turisták robbanásszerű növekedését reméli, csalódni fog – mondta. – Véleményem szerint leghamarabb 2023-ban számíthatunk a teljes fellendülésre.”

Megmásznád Manhattan egyik legmagasabb felhőkarcolóját, hogy aztán a csúcsra érve kilógassanak egy kötélen, miközben az épület peremén állsz? November 9-től él a lehetőség. New Yorkban egyszerűen képtelenek leállni. Az általunk is bemutatott The Edge-ben néhány nap múlva debütál egy adrenalin-mérőt egészen biztosan kiakasztó attrakció, a City Climb.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

utazás | szabályok | beutazás | november 8 | amerika

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom