Close
Olajlámpával világítanak, jéggel hűtenek az amish hentesüzletben

Olajlámpával világítanak, jéggel hűtenek az amish hentesüzletben

Adott egy férfi, aki valaha sokkal világibb életet élt, mi több, top éttermekben dolgozott mint séf, és estéről estére a legmodernebb konyhatechnológiákkal készítette a szofisztikált menü összes fogását. Matthew Secich mára viszont családjával együtt az amish közösséghez tartozik, és távol tartja magát az olyan dolgoktól, mint például elektromos áram, vagy a 21. századi öltözködés, szokások. A gasztronómiáról viszont nem mondott le, sőt: hentesüzletet nyitott. 

Rejtélyes és zárt az amishok világa, amiről az átlagember vajmi keveset tud. Alapvetés, hogy ezen konzervatív, már-már radikális keresztény felekezet tagjai minden szinten elutasítják a modern korok vívmányait. Szerintük a technológia például már bőven túlnőtt az emberen, ezért félelmet kelt, inkább távol maradnak tőle. Olyannyira, hogy nem használnak elektromos áramot sem.

Az egyszerűségben lelik örömüket, ez pedig igaz az öltözködésükre, életmódjukra is.

Matthew Secich tíz évvel ezelőtt még Chicago legmenőbb konyháin készítette gyönyörű és finom tányérjait, de ma már a Kanadához közvetlen közel található Maine államban, Unity városkájában él, és aktív tagja az amish közösségnek. Puritánul él, lemondott a világi dőzsőlésről, de egy dolgot nem feledett el soha.

Enni jó, közösen enni és a szeretteinkkel, embertársainkkal megosztani a finomságokat, olyan, mintha a szívünkből adnánk egy darabot.

Ha nem is ennyire emelkedetten, de magunk is ezt gondoljuk, imádunk társaságban, közösen kóstolgatni, szóval Secichnél jó a szó.

Az egykori top séf egy napon úgy határozott, hogy a régi életéből hozott tudást kamatoztatná, és hentesüzletet nyitott. Egy helyet, ahol nem mellébeszélés az, hogy nem a profit a lényeg. Ez természetes a vallásából fakadóan, Secich valóban komolyan gondolja a kijelentést.

Az üzletben kézműves felvágottakat árul: remek kolbászokat, füstölt árut, érlelt húsfalatokat, ami a kisüzemi jerkynek felel meg.

Az üzletet pedig csakis úgy üzemeltetheti, ami belefér a vallása diktálta szabályrendszerbe. Nem használhat például áramot, ami nélkül a sütés, hűtés 2020-ban nehezen elképzelhető. Nos, mégis megoldotta: a fényt olajlámpák szolgáltatják, a hűtés a szomszédos tóból fejtett, faházba halmozott jégtáblák feladata.

A Charcuterie nagyon jól megy, mivel sokan kíváncsiak a különleges helyre. Secich pedig büszke ötletére, és vallása minden elvárásának megfelelő módon viszi üzletét.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Downeast.com)

amerikai út | amish | hentesüzlet | amerika | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom