Olajlámpával világítanak, jéggel hűtenek az amish hentesüzletben

Adott egy férfi, aki valaha sokkal világibb életet élt, mi több, top éttermekben dolgozott mint séf, és estéről estére a legmodernebb konyhatechnológiákkal készítette a szofisztikált menü összes fogását. Matthew Secich mára viszont családjával együtt az amish közösséghez tartozik, és távol tartja magát az olyan dolgoktól, mint például elektromos áram, vagy a 21. századi öltözködés, szokások. A gasztronómiáról viszont nem mondott le, sőt: hentesüzletet nyitott. 

Rejtélyes és zárt az amishok világa, amiről az átlagember vajmi keveset tud. Alapvetés, hogy ezen konzervatív, már-már radikális keresztény felekezet tagjai minden szinten elutasítják a modern korok vívmányait. Szerintük a technológia például már bőven túlnőtt az emberen, ezért félelmet kelt, inkább távol maradnak tőle. Olyannyira, hogy nem használnak elektromos áramot sem.

Az egyszerűségben lelik örömüket, ez pedig igaz az öltözködésükre, életmódjukra is.

Matthew Secich tíz évvel ezelőtt még Chicago legmenőbb konyháin készítette gyönyörű és finom tányérjait, de ma már a Kanadához közvetlen közel található Maine államban, Unity városkájában él, és aktív tagja az amish közösségnek. Puritánul él, lemondott a világi dőzsőlésről, de egy dolgot nem feledett el soha.

Enni jó, közösen enni és a szeretteinkkel, embertársainkkal megosztani a finomságokat, olyan, mintha a szívünkből adnánk egy darabot.

Ha nem is ennyire emelkedetten, de magunk is ezt gondoljuk, imádunk társaságban, közösen kóstolgatni, szóval Secichnél jó a szó.

Az egykori top séf egy napon úgy határozott, hogy a régi életéből hozott tudást kamatoztatná, és hentesüzletet nyitott. Egy helyet, ahol nem mellébeszélés az, hogy nem a profit a lényeg. Ez természetes a vallásából fakadóan, Secich valóban komolyan gondolja a kijelentést.

Az üzletben kézműves felvágottakat árul: remek kolbászokat, füstölt árut, érlelt húsfalatokat, ami a kisüzemi jerkynek felel meg.

Az üzletet pedig csakis úgy üzemeltetheti, ami belefér a vallása diktálta szabályrendszerbe. Nem használhat például áramot, ami nélkül a sütés, hűtés 2020-ban nehezen elképzelhető. Nos, mégis megoldotta: a fényt olajlámpák szolgáltatják, a hűtés a szomszédos tóból fejtett, faházba halmozott jégtáblák feladata.

A Charcuterie nagyon jól megy, mivel sokan kíváncsiak a különleges helyre. Secich pedig büszke ötletére, és vallása minden elvárásának megfelelő módon viszi üzletét.

Ez is érdekelhet:
Dicstelen véget ért az Egyéves Nagy Francia Szufléháború

Marc Veyrat még szeptemberben perelte be az étteremkalauzt, mivel az szerinte jogtalanul vette el háromból az egyik csillagát. Egy év elteltével ítéletet hirdettek az ügyben.

(Fotók: Unsplash, Downeast.com)

charcuterie | hentes | maine | amerika | amish | hentesüzlet

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Aki szeret utazni, az semmiképp se hagyja ki ezt az eseményt!
Hirdetés