Adott egy férfi, aki valaha sokkal világibb életet élt, mi több, top éttermekben dolgozott mint séf, és estéről estére a legmodernebb konyhatechnológiákkal készítette a szofisztikált menü összes fogását. Matthew Secich mára viszont családjával együtt az amish közösséghez tartozik, és távol tartja magát az olyan dolgoktól, mint például elektromos áram, vagy a 21. századi öltözködés, szokások. A gasztronómiáról viszont nem mondott le, sőt: hentesüzletet nyitott.
Rejtélyes és zárt az amishok világa, amiről az átlagember vajmi keveset tud. Alapvetés, hogy ezen konzervatív, már-már radikális keresztény felekezet tagjai minden szinten elutasítják a modern korok vívmányait. Szerintük a technológia például már bőven túlnőtt az emberen, ezért félelmet kelt, inkább távol maradnak tőle. Olyannyira, hogy nem használnak elektromos áramot sem.
Az egyszerűségben lelik örömüket, ez pedig igaz az öltözködésükre, életmódjukra is.
Matthew Secich tíz évvel ezelőtt még Chicago legmenőbb konyháin készítette gyönyörű és finom tányérjait, de ma már a Kanadához közvetlen közel található Maine államban, Unity városkájában él, és aktív tagja az amish közösségnek. Puritánul él, lemondott a világi dőzsőlésről, de egy dolgot nem feledett el soha.
Enni jó, közösen enni és a szeretteinkkel, embertársainkkal megosztani a finomságokat, olyan, mintha a szívünkből adnánk egy darabot.
Ha nem is ennyire emelkedetten, de magunk is ezt gondoljuk, imádunk társaságban, közösen kóstolgatni, szóval Secichnél jó a szó.
Az egykori top séf egy napon úgy határozott, hogy a régi életéből hozott tudást kamatoztatná, és hentesüzletet nyitott. Egy helyet, ahol nem mellébeszélés az, hogy nem a profit a lényeg. Ez természetes a vallásából fakadóan, Secich valóban komolyan gondolja a kijelentést.
Az üzletben kézműves felvágottakat árul: remek kolbászokat, füstölt árut, érlelt húsfalatokat, ami a kisüzemi jerkynek felel meg.
Az üzletet pedig csakis úgy üzemeltetheti, ami belefér a vallása diktálta szabályrendszerbe. Nem használhat például áramot, ami nélkül a sütés, hűtés 2020-ban nehezen elképzelhető. Nos, mégis megoldotta: a fényt olajlámpák szolgáltatják, a hűtés a szomszédos tóból fejtett, faházba halmozott jégtáblák feladata.
A Charcuterie nagyon jól megy, mivel sokan kíváncsiak a különleges helyre. Secich pedig büszke ötletére, és vallása minden elvárásának megfelelő módon viszi üzletét.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Downeast.com)
amerikai út | maine | hentes | hentesüzlet | gasztronómia | amish
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!