Rengeteg bicikli van Amszterdamban, csak nem mindegyik jó helyen

Egy időben Smartokat dobáltak a holland főváros csatornáiba, de az igazi helyi sport a bringahalászat.

Amszterdam a világ egyik „legbringabarátabb” városa, ahol az önkormányzat által üzemeltetett I amsterdam oldal becslése szerint több a bicikli (881 ezer), mint amennyi az állandó lakos (780 559). De az állandó lakosok nem is végzik ennyire gyakran így:

Látványos és meghökkentő egyszerre, ahogy a város vízügyi hatósága, a Waternet egy uszályra szerelt daruval, egy speciális eszközzel halássza ki a csatornából a bicikliket, majd egy szomszédos uszályba helyezi azokat.

Évente mintegy 12-15 ezer bringát halásznak ki a város csatornáiból.

Amszterdamot összesen 165 csatorna szabdalja szét, ezek hossza száz kilométer. Megesik, hogy az erős szél sodor be egy-egy bringát a vízbe, de Arie Beer, a Waterner egyik vezetője azt mondja, az esetek többségében lopásról vagy vandalizmusról van szó.

„Vannak, akik nem találnak parkolóhelyet, amikor megérkeznek valahová, és ha látnak olyat, ami nincs állványhoz rögzítve, azt egyszerűen bedobják a vízbe

– mondta Tido Anema hajóskapitány. – Vagy randalírozó fiatalok poénból bedobják a nem leláncolt bringákat.”

Bár a kihalászott kerékpárok egy része használhatónak tűnik, lényegében ezek az amszterdami fogások mind fémhulladékként végzik.

És persze miért csak bicó lenne a csatorna fenekén? A hajósok fogtak már ki hűtőt, bevásárlókocsit, még széfet is. Évente mintegy ötszáz hajó – többnyire kis csónakok – is elsüllyed, vagy csak megsüllyed, mert roncsolódott. Sokan egyszerűen nem akarják fizetni a folyamatosan növekvő kikötői díjakat.

2009-ben a rendőrséget egy „új őrület” nyomasztotta: a vandálok Smart autókat dobáltak a csatornákba.

Ez az hóbort azóta lecsengett, manapság átlagosan heti egy autó pottyan a vízbe a holland fővárosban.

Az Amszterdamban kifogott közlekedési eszközökről még többet megtudhatunk itt.

(Forrás: Dutchamsterdam, nyitókép: Unsplash)

hollandia | bicikli | Amszterdam

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom