Close
Soha nem volt ennél trendibb szekrényben aludni

Soha nem volt ennél trendibb szekrényben aludni

A holland Shift Architecture Urbanism stúdió az amszterdami Domūs Houthaven társasház 235 bérlakásába tervezett játékos belső tereket.

Ennek részét képezi a beépített polcokkal és ágy alatti fiókokkal rendelkező hálószobaszekrény, amelynek ajtaja perforált acélból készült, hogy jól bírja a mindennapi strapát.

Az elképzelés szerint, ha az ember reggel becsukja az ajtót, az egész lakás a nappalivá alakul, ha pedig este kinyitja őket, hatalmas hálószobát kap.

A lakások mérete 43 és 60 négyzetméter között mozog, de az elrendezésük hasonló: minden lakás középpontjában egy “intelligens lakómag” áll, vagyis egy központi tér, amelyben a konyha, hálószobaszekrény, a fürdőszoba és a tárolóhelyiség található, a hely maximális kihasználásáról pedig a padlótól a mennyezetig érő beépített tárolók gondoskodnak.

Az acélajtók, a halványszínű laminált padló, a nyersbeton mennyezet és a fehér falak kontrasztot alkotnak az élénk színű bútorokkal.

A lakók a lakásokon kívül közösségi terekben, coworking irodában, nappaliban, konyhában és kerthelyiségekben tölthetik az időt.

A tervezők ezzel is ösztönözni szeretnék a lakók közötti interakciókat, hogy megelőzzék, bárki is elmagányosodjon. A közös irodát és nappalit egy kicsi, pasztellzöld csempés konyha választja el egymástól.

Egy fából készült szekrényen nagy tévé áll, az előbbi nemcsak térelválasztóként, hanem tárolóként is funkcionál.

A stúdió változatos, egyben harmonikus szín- és anyaghasználatra törekedett: a függönyök illenek a pasztell ajtó- és ablakkeretekhez, a süllyesztett ablakpárkányokra pedig le is lehet ülni.

A tetőn, egy pavilonban helyezték el a közös konyhát, amelynek közepén türkizkék pult áll, kontrasztot alkotva a hosszú, vörös színű ebédlőasztallal.

Szintén különleges lakásprojekt készült a Wall Streeten, ahol egykori irodákból alakítottak ki otthonokat.

(Forrás: Dezeen, képek: Pim Top/Dezeen)

dizájn | társasház | Amszterdam | Shift Architecture Urbanism | Domūs Houthaven

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hat csodás hely Magyarországon, ahol újjászülethetsz

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram