Close
Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Az érzékekkel játszó alkotásairól ismert brit művésztől, Anish Kapoortól még 2008-ban rendelték meg azt a leginkább óriási higanycseppre emlékeztető szobrot Manhattanbe, aminek a párját, a Felhőkaput Chicagóban láthatjuk.

Ennek az új szobornak, amely a Tribeca negyedben, a Church és a Leonard utca sarkán áll, még nincs neve, de a helyiek leginkább csak babként emlegetik. A munkálatait először a 2008-as gazdasági válság, majd a Covid miatt kellett elhalasztani, de a folyamatot a mű technikai összetettsége is lassította. Közben, 2016-ban Kapoor egy lakást is vásárolt az épületben, a szobor pedig évekig félkészen állt, állványzattal körülvéve.

Az alkotás a legmagasabb pontján majdnem hat méteres, az elkészítése pedig 8-10 millió dollárba került a becslések szerint.

A szerkezet egyes, precíziós elemei szorosan illeszkednek egymáshoz, így az illesztések szinte láthatatlanok, mintha észrevétlen hajszálrepedések lennének.

A szobrot nem egyetlen, nagy keret tartja, hanem minden egyes résznek külön támasztéka van. Míg az alsó szeletek tartókeretét a földhöz rögzítették, a felső részeket kábelekkel függesztették fel. Végső formájában az egész szobor egy rugós kábelrendszeren függ majd, így reagál majd a a hőmérsékletváltozásokra, és megmozdul a szél vagy a rázúduló hó hatására.

New York-tól nem idegenek a rendhagyó köztéri művek, tavaly ilyenkor például egy művész több mint három milliárd forintot érő aranykockát tett ki a Central Parkba.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

anish kapoor | manhattan | szobor | new york

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Így kaphatsz egy kis francia életérzést egy csodás villában a Balaton-felvidéken

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom