Close
Ilyen felhőkarcolót még nem látott Manhattan

Ilyen felhőkarcolót még nem látott Manhattan

Ez lesz New York legmagasabb, teljes egészében árammal működő épülete.

Norman Fosterről, a neves brit építészről nemrég annak kapcsán írtunk, hogy saját autóiból nyitott kiállítást a bilbaói Guggenheim Múzeumban, most pedig kiderült, az ő cége, a Foster + Partners tervezi a JPMorgan Chase amerikai bankóriás új globális központját a New York-i Park Avenue 270-es szám alatt.

A 423 méter magas, hatvan emeletes felhőkarcoló teljes egészében megújuló energiával működik majd, és a tervek szerint 2025-re készül el. A bank és a tervezők közleménye szerint

az épület működésével nem jár széndioxid-kibocsátás, miután azt egy állami vízerőmű látja majd el árammal.

Emellett olyan további eszközök állnak az energiahatékonyság szolgálatában, mint a háromrétegű ablakok és a vízfelhasználást negyven százalékkal csökkentő tároló és újrahasznosító rendszerek, az energiafogyasztást pedig érzékelők figyelik és optimalizálják.

A munkálatok már megkezdődtek a helyszínen, ahol korábban a Union Carbide vegyipari vállalat 216 méter magas épülete állt, melyből az építőanyagok 97 százalékát újrahasznosítják vagy újrafelhasználják.

Az új épület nemcsak magasságában lesz majdnem duplája az elődjének, hanem a hozzá tartozó földszinti külterület is dupla akkora lesz, mint a régi felhőkarcolóé, térrel és kiszélesített járdákkal megtoldva. A központban egészségügyi és fitneszcentrum is helyet kap majd, és az érintésmentes technológia is nagy szerephez jut.

Mint Norman Foster nyilatkozta, “ez egy olyan új épület, amely méltó a történelmi helyszínhez”, és “az egyedi dizájn megfelel a kihívásnak, hogy tiszteletben tartsa a Park Avenue ritmusát és jellegzetes utcaképét, miközben alkalmazkodik az alatta zajló városi élet létfontosságú közlekedési infrastruktúrájához.”

New York-ban egyébként nemrég fogadták el a törvényt, amely a jövő évtől korlátozza a fosszilis tüzelőanyagok használatát minden új lakó- és kereskedelmi épületben, és előírja, hogy 2027-ig a városban minden új épület energiaellátását teljesen egészében az áramnak kell fedeznie.

Vannak olyan vélemények, melyek szerint az eddigi felhőkarcoló-láz semmi ahhoz képest, ami most következik, és ha ránézünk Manhattan legújabb terveire és megvalósult épületeire, nem sok kétségünk marad afelől, hogy sok meglepetést tartogathat még ez a terület.

(Forrás: CNN, képek: Foster+Partners)

 

felhőkarcoló | new york | manhattan | Norman Foster | Foster+Partners

FOLYTASD EZZEL

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Nemzetközi dizájnmagazin szeretett bele az ikonikus budapesti épületbe

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram