Close
Ilyen felhőkarcolót még nem látott Manhattan

Ilyen felhőkarcolót még nem látott Manhattan

Ez lesz New York legmagasabb, teljes egészében árammal működő épülete.

Norman Fosterről, a neves brit építészről nemrég annak kapcsán írtunk, hogy saját autóiból nyitott kiállítást a bilbaói Guggenheim Múzeumban, most pedig kiderült, az ő cége, a Foster + Partners tervezi a JPMorgan Chase amerikai bankóriás új globális központját a New York-i Park Avenue 270-es szám alatt.

A 423 méter magas, hatvan emeletes felhőkarcoló teljes egészében megújuló energiával működik majd, és a tervek szerint 2025-re készül el. A bank és a tervezők közleménye szerint

az épület működésével nem jár széndioxid-kibocsátás, miután azt egy állami vízerőmű látja majd el árammal.

Emellett olyan további eszközök állnak az energiahatékonyság szolgálatában, mint a háromrétegű ablakok és a vízfelhasználást negyven százalékkal csökkentő tároló és újrahasznosító rendszerek, az energiafogyasztást pedig érzékelők figyelik és optimalizálják.

A munkálatok már megkezdődtek a helyszínen, ahol korábban a Union Carbide vegyipari vállalat 216 méter magas épülete állt, melyből az építőanyagok 97 százalékát újrahasznosítják vagy újrafelhasználják.

Az új épület nemcsak magasságában lesz majdnem duplája az elődjének, hanem a hozzá tartozó földszinti külterület is dupla akkora lesz, mint a régi felhőkarcolóé, térrel és kiszélesített járdákkal megtoldva. A központban egészségügyi és fitneszcentrum is helyet kap majd, és az érintésmentes technológia is nagy szerephez jut.

Mint Norman Foster nyilatkozta, „ez egy olyan új épület, amely méltó a történelmi helyszínhez”, és „az egyedi dizájn megfelel a kihívásnak, hogy tiszteletben tartsa a Park Avenue ritmusát és jellegzetes utcaképét, miközben alkalmazkodik az alatta zajló városi élet létfontosságú közlekedési infrastruktúrájához.”

New York-ban egyébként nemrég fogadták el a törvényt, amely a jövő évtől korlátozza a fosszilis tüzelőanyagok használatát minden új lakó- és kereskedelmi épületben, és előírja, hogy 2027-ig a városban minden új épület energiaellátását teljesen egészében az áramnak kell fedeznie.

Vannak olyan vélemények, melyek szerint az eddigi felhőkarcoló-láz semmi ahhoz képest, ami most következik, és ha ránézünk Manhattan legújabb terveire és megvalósult épületeire, nem sok kétségünk marad afelől, hogy sok meglepetést tartogathat még ez a terület.

(Forrás: CNN, képek: Foster+Partners)

 

new york | Norman Foster | manhattan | felhőkarcoló | Foster+Partners

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram