Ezért lóg harminc kilométernyi zsinór Manhattan utcái felett

Ha figyelmesebben megnézzük, Manhattan egyes részein  közműpóznákhoz kötött zsinórokat vehetünk észre. Nem véletlenül kerültek oda, fontos célt szolgálnak.

Norberto Briceño egy TikTok-videóban magyarázta el a rejtély okát.

Összesen kb. tizennyolc mérföld (kb. harminc kilométer) hosszúságú horgászzsinór köti össze New Yorkban az 1. és a 126. utcát. Ennek a zsidó vallás szombathoz társuló törvényeihez van köze, a vonalat pedig éruv tetőnek nevezik, ami afféle szimbolikus kerítésnek vagy határvonalnak számít.

A szombat törvényeit betartó zsidóknak azon a napon nem megengedett a közterületen cipelés és semmit sem vihetnek ki a magánlakásukból közterületre (és fordítva), továbbá nem vihetnek közterületen belül semmit négy könyöknél (nagyjából két méternél) messzebbre – derül ki a zsido.com magyarázatából.

Az éruv szimbolikusan kiterjeszti a magánlakást a közterületre, avagy technikailag egy területté kapcsolja a közterületet és a benne foglalt magánterületeket, így olyan hétköznapi tevékenységeket végezhetnek, mint például kutyasétáltatás vagy a gyermekek hordozása.

Minden csütörtökön egy rabbi hajnal előtt ellenőrzi az éruvot, hogy amennyiben szükséges, megerősítse azt.

Az éruvot kétezer évvel ezelőtt találták ki, világszerte több mint kétszáz városban található hasonló. Közülük a manhattani a legdrágább fenntartású, évente 125 ezer és 150 ezer dollár közötti összegbe kerül. Azért ilyen drága, mert gyakran szakad el, ami miatt általában építőipari cég segítségére van szükség, és ilyenkor egy rabbinak egy horgászzsinórral felszerelt emelős kocsiba kell beülnie a javításhoz.

New Yorkban több nagy beach is található, de ezek mind Manhattanen kívül működnek. A kétmillió lakosú szigetet természetéből adódón víz veszi körül, ám eddig nem volt saját strandja, ami érthető: a vízminőség nem volt jó, és a földrajzi adottságok sem megfelelőek, beleértve a homokos part hiányát. Manhattan strand nélküli napjainak azonban vége!

(Forrás: zsido.com, Matadornetwork, fotók: Unsplash)

manhattan | szombat | horgázszsinór | utca | amerika

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted, az egyik legjobb karácsonyi ajándék!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom