Close
Ennyit nőttek a szállodaárak és a viteldíjak a nyáron

Ennyit nőttek a szállodaárak és a viteldíjak a nyáron

A TravelPerk utazásszervező cég friss elemzéséből kiderül, mennyit nőttek a szállodák és az utazások árai a második negyedévben az elsőhöz képest.

Eszerint az átlagos szállodai árak Barcelonában, ​​Berlinben és Párizsban nőttek a legnagyobbat: míg a spanyol fővárosban 48 százalékkal többet, átlagosan 153 eurót (körülbelül 60 ezer forintot) kell fizetni egy hotelszobáért, addig Berlinben és Párizsban 38 százalékkal 130 euróra (mintegy 50 ezer forintra) illetve 198 euróra (78 ezer forintra) emelkedtek az árak.

Berlin esete azért is érdekes, mert egy másik elemzés szerint is a drágulás dobogósai között van, a mindennapi életet illetően viszont sokan találják a világ legolcsóbb városának. A cég legnépszerűbb úti céljain egyébként, Londonban és Amszterdamban 22 százalékkal többet, 200 eurót (79 ezer forintot), illetve 36 százalékkal  többet, 84 eurót (33 ezer forintot) kell fizetni.

Bár Európában jelentős áremelkedéseket látunk, az Egyesült Államokban még drámaibb a helyzet, ezen belül is a keleti parton láthatjuk a leggyorsabb drágulást.

A leginkább Chicagóban lőttek ki szállodaárak, méghozzá 77 százalékkal 277 euróra (109 ezer forintra) ugrottak.

Bostonban 63 százalékkal 346 euróra (136 ezer forintra), míg New Yorkban 49 százalékkal 309 euróra (122 ezer forintra) szöktek a költségek. Ehhez képest Szingapúr egy számjegyű, négy százalékos áremelkedése eltörpül, itt „mindössze“ 175 eurót (69 ezer forintot) kell kiadnunk a szállásért.

Ami a repülőjegyeket illeti: annak, aki New Yorkból San Franciscóba akar eljutni, majdnem a dupláját kell kifizetnie a korábbi jegyárnak: 96 százalékkal 685 euróra (231 ezer forintra) drágult a viteldíj,

míg New Yorkból Párizsba 62 százalékkal 1753 euróra (690 ezer forintra). Berlinből Londonba 43 százalékkal több pénzért, 280 euróért (110 ezer forintért) lehet eljutni.

A TravelPerk három fő útvonalán is megugrottak a költségek: Londonból New Yorkba 35 százalékkal többért, 2126 eurórért (837 ezer forintért) repülhetünk, az ellenkező irányba viszont csak 8 százalékkal kell többet fizetnünk, 1602 eurót (630 ezer forintot). Szingapúrból Londonba pedig 23 százalékkal drágábban, 2393 euróért (942 ezer forintért) utazhatunk.

A vonatozás sem lett olcsóbb az idén: a jegyárak a legnépszerűbb útvonalakon átlagosan 25 százalékkal nőttek, de Bordeaux-ból Párizsba 35 százalékkal, Berlinből Münchenbe 31 százalékkal, Párizsból Bordeaux-ba 30 százalékkal, Londonból Párizsba és Hamburgból Párizsba pedig 25 százalékkal többért lehet eljutni.

A TravelPerk szerint ugyanakkor a vonatjegyek kevésbé drágultak meg, mint a repülőjegyek, ugyanakkor a vasúti foglalások 15 százalékkal többet nőttek, mint a repülőjegyekéi.

Ha kisebb költségvetésű vakációra indulnánk, akkor ezeket a városokat vegyünk célja, vagy nézzünk körül Európa legolcsóbb tengerpartjain.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Pixabay)

vonatjegy | árak | drágulás | repülőjegy | hotel

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, mik azok, amiket semmiképp sem szabad enni és inni a repülőn

Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram