Close
Megnyitott a világ minden bizonnyal legvonzóbb multiplex mozija

Megnyitott a világ minden bizonnyal legvonzóbb multiplex mozija

Íme a filmek aranyban pompázó temploma.

Vannak átlagos mozik, találni luxus artmozikat, és van a Cinema Le Grand Palais, a világ talán legcsalogatóbb multiplex mozija.

Ez az aranyba burkolt, csillogó mozipalota a dél-franciaországi Cahors városában debütált, és máris díjakra pályázik.

A héttermes Le Grand Palais – ami a város első mozijáról kapta a nevét – a párizsi Antonio Virga építésziroda munkája.

Épülete egykoron kolostorként, majd katonai bázisként működött, melynek egy része a háború alatt leégett.

Mai változata a régi, hatalmas mozikét idézi, amelyek korábban egész Franciaországban elterjedtnek számítottak. Egy másik korszak multiplex mozijára emlékeztet a lyukacsos téglafalazattal, a masszív, aranyozott ajtókkal, és a körülötte lévő, 19. századi lakótömbökre való tudatos utalással.

Az új mozi stílusa a régi Cahors-hoz nyúlik vissza, felidézi a tér történelmét, és a letűnt monumentális mozik mára elveszettnek hitt hangulatát.

Az új párizsi Hotel Paradiso harminchat szobájának mindegyikében pedig mozivászon feszül, ahol a legjobb klasszikus filmek mellett akár videójátékozhatnak is a vendégek.

(Forrás: Time Out, fotók: Dezeen, Luc Boegly, Pierre Lasvenes)

arany | cahors | franciaország | látványos | dizájn

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram