Vasarely és Warhol gördeszkái Kaliforniáról Pécsre jutottak

Két éve Párizsban rendezték meg először az Art of skate kiállítást, ahol hat hét alatt ötvenezer látogatót vonzott. A gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát bemutató tárlat május 24-től a Pécsi Galériában várja az érdeklődőket.

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok az 1960-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.

A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái is.

A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken.

Továbbá itt lesz az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei.

Nemcsak deszkák, fotók is szép számmal találhatók a tárlaton, köztük az első amerikai street-art fotós, Martha Cooper képei.

A kiállítás kitekint a deszkázás magyarországi történetére is, amelyhez a Deák 17 Galéria Az utca nem játszótér című kiállításából kölcsönzött dokumentumokat a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. A kiállítás – a teljesség igénye nélkül – a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja.

A kiállítás kurátora: Philippe Danjean, független urban art kurátor és gyűjtő
Szaktanácsadó és arculat: Lizom Dávid
Művészeti vezető: Fekete Valéria (ZSÖK – Vizuális Művészeti Centrum)

A szeszélyes időjárás ihlette, az olimpiáig jutott

Ma már több százmillióan gördeszkáznak világszerte, sportágként 2021 óta az olimpián is szerepel. Az idei párizsi olimpián a Concorde tér ad otthont a sportág döntőjének, de Honnan indult mindez?

Az 1950-es évek szeszélyes időjárása a szörfösöket arra kényszerítette, hogy megoldást találjanak arra, hogy szélcsendes időben se kelljen lemondani kedvenc tevékenységükről. Egy szörfdeszka, néhány összebarkácsolt „görkorcsolyakerék”, és megszületett a gördeszka előfutára. A szörfösök szabadelvű szelleme felkarolta ezt az új sportot, és nem telt el sok idő, mire elkezdték testre szabni a házilag készített deszkákat. Idővel azonban az ipari kivitelezés átvette a barkácsolás helyét, a deszkázás önálló mozgalommá vált, és hamarosan az underground és az ellenkultúra része lett.

Az ezt követő években sok fiatal számára egyszerű időtöltésből életformává vált. Skateparkok épültek, amelyek külön területeket biztosítottak a sportnak. A gördeszkás kultúra is fejlődött, saját zenei, divat- és grafikai stílusokkal.

(Forrás, fotó: közlemény)

Art of skate | gördeszka | andy warhol | kiállítás | victor vasarely

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom