Egy hónap múlva kezdődik az ország legszerethetőbb művészeti fesztiválja

Augusztus 10-én ismét egy minden érzékszervet megmozgató összművészeti fesztivállal, az ArtPiknik Cereddel zárul a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep. A kiállítások, tárlatvezetések, zenei és színházi előadások mellett jazz koncert, házibuli, néprajzi gyűjteményből összeállított kiállítás, illetve a művésztelep idei alkotásaiból nyílt tárlat gazdagítja a programot. Még Európa egyik legnagyobb grafikai présgépét is leleplezik az ünnep alkalmából.

Nem is gondolnánk, milyen kincseket és értékeket rejt Nógrád megye egyik kis faluja, Cered. Közel 30 éve, egy egyéni kezdeményezésből nőtte ki magát az ArtColony Cered, amely mára a művészeti élet egyik meghatározó szereplőjévé vált, miközben megtartotta a hely értékeit és szellemiségét. A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepen immár 29 éve minden évben más-más tematika szerint zajlik az alkotómunka.

Idén a középpontban a V4 országok és művészei állnak.

Ők költözhetnek be Ceredre néhány hétre, hogy inspirációt merítsenek a település hagyományaiból, a falut körülölelő természeti szépségekből, a helyi emberek szokásaiból, mindennapjaiból. Alkotásaikat augusztus 10-én egy összművészeti fesztiválon, az ArtPiknik Cereden mutatják be a közönségnek.

Az ArtPiknik Cered a képzőművészeti tárlatok mellett minden érzékszervet megmozgató produkciókkal és programokkal is kiegészül. Egy olyan világba csöppenhetnek az idelátogatók, ahol egyszerre készítik a helyi asszonyok a frissen sült hagyományos ételeket, miközben az ország legkiválóbb jazz-zenészei játszanak. Napközben felnőttek és gyerekek egyaránt élvezhetik a kézműves sátor programjait, valamint az utcazenészek és táncosok produkcióit. Lesz még kortárs képzőművészeti vásár, esti szabadtéri színházi program, népdalokat ad elő a Ceredi Asszonykórus és a képzőművészet számos ága is bemutatkozik. Tavaly óta a közel 400 nm-es ArtComplex is várja a látogatókat kortárs galériával, grafikai műhellyel és az időutazásra invitáló Múzeum’80-nal.

Az egész napos programok mellett Európa egyik legnagyobb présgépét is bemutatják, amely magas- és mélynyomású sokszorosító grafikai eljárásokra alkalmas, mint pl. a rézkarc, linó- és fametszet. A 1,5 x 2,5 méteres grafikai présgép teljes felületű működtetéséhez egy ember nem is elég, legalább ketten vagy hárman kellenek hozzá.

Részletes program és aktuális hírek az esemény Facebook oldalán.

ArtPiknik Cered
Augusztus 10., 11:30- 23:00
Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep | 3123 Cered, Kossuth utca 28.
Belépés támogatói jegy vásárlásával

(Nyitókép: Grafikai műhely, fotó: Lakatos Tibor)

nyár | fesztivál | ArtPiknik | művészet | program

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom