Húsz évig épült ez az új vasútvonal, amely viaduktokon és alagutakon száguld keresztül

Húsz éves munkálatok után nyílt meg Spanyolország új, nagysebességű vasútvonala Asztúriában.

Új szakasszal bővült a Madrid és Oviedo közötti vasútvonal, és ezzel négyről három órára csökken a menetidő a két város között. A szóban forgó szakasz az Északnyugat-Spanyolországban található Pajares elkerülővasút, amely az asztúriai Pola de Lena és a leóni La Robla közötti ötven kilométert hidalja át. A vonal mintegy felét a majdnem huszonöt kilométer hosszú Pajares alagút teszi ki, de nem ez az egyetlen átjáró ott.

Az út nyolcvan százalékát alagutak alkotják, melyekből nem kevesebb, mint tizenkettőt találunk, emellett tíz viadukt is épült az impozáns kantábriai hegyekben.

Asztúria vadregényes tengerpartjairól, meredek völgyeiről, magasba törő hegycsúcsairól és régi falvairól híres, egyes részei azonban az utóbbi években komoly elvándorlással küzdenek. Ponga városa még programot is indított az elnéptelenedés megállítására, és pénzt ajánlott annak, aki odaköltözik.

Potes bájos kisvárosa a Picos de Europa Nemzeti Parkban

De most, hogy Asztúria könnyebben megközelíthetővé vált, minden bizonnyal felélénkül a turizmus is, mert látnivaló akad bőven. A kantábriai hegyek szívében található például a Las Ubiñas-La Mesa bioszféra-rezervátum, amely a ritka növények és állatok mellett bronz- és vaskori sziklarajzokkal is büszkélkedhet.

De ott van a Picos de Europa Nemzeti Park is, amelynek legfőbb látványossága a Covadonga gleccsertó.

Asztúria több mint mégyszáz kilométer hosszú, festői halászfalvakkal és mintegy kétszáz stranddal tarkított partvidékén érdemes megkóstolnunk a tengeri fogásokat. Ezt megtehetjük például a llanesi és bustiói halárveréseknek otthont adó piacokon, ahol a legfelső emeleti étteremben ízelítőt kapunk a napi fogásból. Hozzá hellyi, eredetvédett almabort ihatunk, amelyben a tartomány igazi nagyhatalomnak számít. Augusztusban Gijonban egyhetes almaborfesztivált is tartanak.

Spanyolországban egyébként könnyen utazhatunk vonattal, ugyanis Spanyolország rendelkezik a legkiterjedtebb nagysebességű vasúttal Európában (ami négyezer kilométert tesz ki), és Kína után a második helyen áll a világon.

Ráadásul sorra épülnek az újabb vonalak többek között Kantábria, Baszkföld, Extremadura és Navarra területén, és újjáélesztenék a Madridot és Lisszabont összekötő vasutat is.

Ha pedig Madridban járunk, érdemes egy kicsit vonatozni a környéken is.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Adif)

kantábria | vonat | asztúria | spanyolország | nagysebességű

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom