Close
Két festői spanyol kisváros is hajlandó fizetni, csak költözzünk már oda

Két festői spanyol kisváros is hajlandó fizetni, csak költözzünk már oda

Magasak a megélhetési költségek? Elég volt abból, hogy már megint visszatért a tél, hiába írunk áprilist? Sokan gondolunk többek között ezen okok miatt is egy külföldre költözésre – és most két, napsütötte spanyolországi városka még pénzt is ad ehhez.

A Spanyolország északi hegyvidékén található, bájos kis Ponga kész 2600 fontot (kb. 1,1 millió forintot) átutalni minden egyes odaköltözőnek. És ebbe a legkisebbek is beletartoznak, tehát az ajánlat extrán ösztönző lehet a családoknak. A helyi vezetés azt reméli az akciótól, hogy az új lakosok fellendítik a környék gazdaságát, akik mellesleg élvezhetik az egész évre érvényes mintegy kétezer órányi napsütést.

Hol a csapda?

Az újonnan érkezőknek kötelességet kell vállaniuk azért, hogy legalább öt évig a városban maradnak. Ponga jenetős természetvédelmi területnek ad otthont, ami azt jelenti, hogy gyönyörű túraútvonalakon lehet arrafelé kirándulni, lélegzetelállító madármegfigyelő helyeken nézelődni és akad jó pár sportolási lehetőség is. A szomszédos Costa Verde nyugodtabb tengerparti pihenőnapokat kínál, míg a mozgalmasabb életritmusért a legközelebbi városba, Gijonba kell átautózni.

A hűvösebb galíciai klímát favorizálóknak Rubia ajánlatán érdemes elgondolkodniuk: az oda költözők kedvezőbb ingatlanárakkal számolhatnak, lenyűgöző tájat, és 1600 font (kb. 700 ezer forint) éves támogatást kaphatnak. A program kifejezetten a gyermekes családokat célozza meg a helyi iskolák tanulói létszámának növelése érdekében, mivel Rubia lakossága csupán 1400 fő.

Valószínűleg mindannyian álmodoztunk már arról, hogy összepakolunk és a bolygó egy teljesen másik szegletébe költözünk – akár azért, hogy élvezzük a távmunka szabadságát, vagy egyszerűen csak válaszoljunk a kaland hívó szavára. Akadnak olyan helyek a világon, amelyek valamilyen módon fizetmek azért, hogy ezt tegyük, plusz a beilleszkedésben is segítenek. Mutatunk közülük hetet.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

spanyolország | odaköltözés | ponga | város | rubia

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rengeteg magyar családnak már megfizethetetlen luxussá vált, annyira megdrágult a legnépszerűbb nyári szabadidős program

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram