Close
Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

A spanyolok hosszú évek óta hírhedtek a szuperkésői, általában este tíz körüli vacsoraidejükről, valamint a délutáni sziesztájukról. Ilyenkor a legtöbb üzlet és vállalkozás általában két órára bezár, hogy az alkalmazottak kipihenhessék magukat. Ezen szokásoknak azonban semmi közük sincs a laza és nyugodt kultúrához, sokkal inkább a történelemhez.

A Food & Wine cikkéből kiderül, hogy a spanyolok a második világháború óta “helytelen” időzónában élnek. Földrajzi elhelyezkedése alapján Spanyolország ugyanis ugyanabban a térségben terül el, mint például Portugália, Marokkó és az Egyesült Királyság, melyek mind a greenwichi idő (GMT) szerint működnek.

Spanyolországban viszont a közép-európai idő (CET) szerint járnak az órák, ami egy órával előrébb tol mindent.

Mindez Francisco Franco tábornoknak köszönhető, aki annak idején azért vezette be ezt, hogy sokkal inkább szinkronban legyen a náci Németországgal. Még a háború befejezése után sem állították vissza az órákat; a spanyol étkezéseket, munkanapokat, sőt még a televíziós műsorokat is egy órával előbbre tolták.

2016-ban Mariano Rajoy miniszterelnök bejelentette, hogy visszaállíttatná GMT-t és még a sziesztát is eltörölné, hogy a munkanapok estig hatig tartsanak nyolc helyett. A közvélemény támogatása ellenére mégis háttérbe szorult az időzóna-váltásról szóló döntés. A váltás egyik előnye, hogy a nyári napok később kezdődnek – a naplemente este tíz óra körül lehet –, ami viszont sötétebb téli reggeleket jelentene, mivel a nap csak  kilenc óra után kel fel.

A csokoládé finom – ez nem is lehet vita tárgya, azt azonban már érdemes kutatni, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása. Legalábbis a leedsi egyetem gyetem szerint.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

étkezés | szokás | vacsora | késő | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom