Itt a tudományos magyarázat arra, miért imádjuk a csokit

A csokoládé finom – ez nem is lehet vita tárgya, azt azonban már érdemes kutatni, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása. Legalábbis a leedsi egyetem gyetem szerint.

Az egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi karának kutatói megállapították, hogy a csokoládé fogyasztása közben a benne lévő zsírok kölcsönhatásba lépnek a nyállal valamint a szájüreg különböző részeivel, miközben egyfajta ellenállhatatlanul sima filmréteget képeznek rajta.

A kutatáshoz egy meg nem nevezett luxusmárkájú étcsokoládét és egy 3D-s műnyelvet használtak.

A mesterséges nyelvet 2020 végén a leedsi egyetem és az edinburgh-i egyetem tudósai közösen fejlesztették ki. Tizenöt felnőtt nyelvéről vettek mintát, amiből szilikonos formákat hoztak létre, majd számítógépes szimulációk segítségével kialakították a műnyelv textúráját, amit aztán 3D-s nyomtatással kézzel foghatóvá tettek.

A polimer anyagú felület tökéletesen utánozza az emberi nyelv puhaságát, rugalmasságát, ráadásul hasonlóképpen nedvesíthető is, így aztán utánozni tudja azt, hogy mi történik a szánkban akkor, amikor a csokoládé és a nyál találkozik.

A kutatók azt remélik, hogy a csokoládéban található zsírok és a nyál közötti kölcsönhatást vizsgáló kutatásaik felhasználhatók lesznek egy olyan csoki kifejlesztésére, amelyet ugyanolyan jó érzés enni, de egészségesebb.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

csoki | csokoládé | tanulmány | kutatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom