Close
Itt a tudományos magyarázat arra, miért imádjuk a csokit

Itt a tudományos magyarázat arra, miért imádjuk a csokit

A csokoládé finom – ez nem is lehet vita tárgya, azt azonban már érdemes kutatni, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása. Legalábbis a leedsi egyetem gyetem szerint.

Az egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi karának kutatói megállapították, hogy a csokoládé fogyasztása közben a benne lévő zsírok kölcsönhatásba lépnek a nyállal valamint a szájüreg különböző részeivel, miközben egyfajta ellenállhatatlanul sima filmréteget képeznek rajta.

A kutatáshoz egy meg nem nevezett luxusmárkájú étcsokoládét és egy 3D-s műnyelvet használtak.

A mesterséges nyelvet 2020 végén a leedsi egyetem és az edinburgh-i egyetem tudósai közösen fejlesztették ki. Tizenöt felnőtt nyelvéről vettek mintát, amiből szilikonos formákat hoztak létre, majd számítógépes szimulációk segítségével kialakították a műnyelv textúráját, amit aztán 3D-s nyomtatással kézzel foghatóvá tettek.

A polimer anyagú felület tökéletesen utánozza az emberi nyelv puhaságát, rugalmasságát, ráadásul hasonlóképpen nedvesíthető is, így aztán utánozni tudja azt, hogy mi történik a szánkban akkor, amikor a csokoládé és a nyál találkozik.

A kutatók azt remélik, hogy a csokoládéban található zsírok és a nyál közötti kölcsönhatást vizsgáló kutatásaik felhasználhatók lesznek egy olyan csoki kifejlesztésére, amelyet ugyanolyan jó érzés enni, de egészségesebb.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

csoki | kutatás | tanulmány | csokoládé

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram