A város nem éppen a leghagyományosabb, de nem is kevéssé ünnepi úti cél, és számos okot fel tud vonultatni, amiért érdemes ebben az időszakban is megcélozni.
Advent idején biztosan nem ér utol a kánikula, ami nyaranta egyre több problémát okoz Görögországban, de nem ez az egyetlen érv amellett, hogy felkeressük az ünnepi időszakban. Az időjárás még mindig kellemesen langyos, így ideális menedéket kínál azoknak, akik nem szeretik a hideget. Kevesebb a turista, viszont minden karácsonyi fényekben tündököl. A görögök szép hagyományokkal és ízletes szezonális ételekkel csábítják a látogatókat. De ez a videó mindennél jobban összefoglalja, hogy milyen is a görög főváros karácsonykor:
A karácsonyi szezon Athénban már december 6-án, Szent Miklós ünnepén elkezdődik, és egészen január 6-ig tart.
Ajándékot a hagyomány szerint újévkor hoz Agios Vasilis, vagyis Szent Vazul, a Mikulás görög változata. Manapság a legtöbb gyerek szenteste vagy karácsony reggelén is kap ajándékot.
December első hetére Athén minden terén megjelennek a karácsonyfák, az első számút a Szüntagma téren állítják fel. Régebben még a hagyományosabb karavaki, vagyis feldíszített kis csónak volt a fő dekorációs elem, amelyeket egykor a tengerészek biztonságos hazatérésének megünneplésére helyeztek el a kandalló mellett a padlón. A tengerparthoz közelebb eső városrészekben még ma is tartják ezt a hagyományt.
A közösségi média szerint ezekben a városokban a legjobbak a téli élmények, ha pedig kedvező árú szállást keresünk, erre megtaláljuk.
(Forrás: This is Athens, képek: Getty Images)
utazás | advent | karácsony | Athén | görögország
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!