Close
Lounge-hangulat lesz a jövő luxusautójában

Lounge-hangulat lesz a jövő luxusautójában

Az elektromos hajtású és teljesen önvezető autók világában a vezetés helyett az utazás élménye kerül előtérbe, és ezt szem előtt tartva tervezte meg a legújabb tanulmányautóját az Audi.

A jövő kétüléses sportautóját előrevetítő Skysphere Concept után ezúttal a jövő luxusautójának világába enged bepillantást az Audi legutóbbi tanulmányautója. Az évtized végére az új modellek jelentős része nemcsak teljesen elektromos hajtású, hanem akár önvezető is lesz, és ez teljesen átalakítja azt, amit az autózásról gondoltunk.

A vezetés helyett az utazás élménye kerül előtérbe,

sokkal fontosabb lesz a belső tér berendezése, és az Audi is ennek megfelelően tervezte meg a legutóbbi tanulmányautóját. Mivel az elektromos hajtás egyáltalán nem helyigényes, így vált lehetővé, hogy előbb az utasteret alakították ki minél kényelmesebbre, és csak utána tervezték meg hozzá a karosszériát.

Az áramvonalas formájával a Grandsphere Concept

merészen eltér a luxuslimuzinok hagyományosan tagolt stílusától.

5,35 méteres hossza és 3,19 méteres tengelytávja is nagyobb, mint az Audi jelenlegi kínálatának csúcsán álló A8-é, de a tetővonala jóval alacsonyabban húzódik. 23 colos kerekeivel és óriási hűtőmaszkjával igazán látványos jelenség lett a Grandsphere Concept.

A beszállást az egymással szemközt nyíló ajtók teszik könnyűvé, és

az Audi képes előre felismerni az utasokat,

ezért nemcsak az ülést szabja az előre elmentett beállításainkra, de ha éppen egy újságot olvastunk vagy filmet néztünk a telefonunkon, akkor a tartalom automatikusan folytatódik az autóban lévő vetített kijelzőkön.

A Grandsphere Concept belső tere nem egy autó utasterére, hanem egy lounge-hangulatú nappalira emlékeztet. Szintén jelentős különbség, hogy míg a legtöbb luxusautóban hátul ülnek az igazán fontos személyek, itt az első fotelekben foglalhatnak helyet,

a vezetéshez ugyanis nincs szükség sofőrre, a kormánykerék és a pedálok is elrejthetők.

Feltűnhet, hogy a műszerfalon nincsenek hagyományos képernyők,

minden tartalmat az utastér teljes szélességében ívelt fabetétre lehet kivetíteni, akár filmet is nézhetünk útközben. A klímát és egyéb funkciókat az ajtón lévő forgókapcsolóval kezelhetjük, ha pedig hátradöntjük az ülést, gesztusokkal és hangvezérléssel adhatjuk ki a parancsokat.

A jövő luxusautója természetesen teljesen elektromos hajtású,

a kerekeket forgató két elektromotor együttes teljesítménye 720 lóerő, amivel az Audi tanulmánya négy másodpercen belül gyorsul százra. A padló alá épített 120 kilowattórás akkumulátor 750 kilométeres hatótávra elegendő, és az akku feltöltése is villámgyors, 25 perc alatt 80 százalékra tölthető.

Valóra válik

Az Audi ígéretes koncepciót alkotott, és ha a Grandsphere Concept nem is teljesen ebben a formában válik valóra, ígéretes, hogy a német márka szerint már az évtized közepére kifejlesztenek egy sorozatgyártásra szánt elektromos hajtású luxusautót, ami méltó ellenfele lehet a nemrég bemutatott Mercedes-Benz EQS-nek. Az Audinál pedig már most is kaphatunk lenyűgözően gyors elektromos sportszedánt, az e-tron GT-t.

luxuslimuzin | audi | limuzin | audi grandsphere concept | luxusautó

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram