Close
Enyhít a világ egyik legszigorúbb határellenőrzésén Ausztrália

Enyhít a világ egyik legszigorúbb határellenőrzésén Ausztrália

Ausztrália megkezdi a külföldiekre vonatkozó beutazási korlátozások jelentős enyhítését, bizonyos csoportokat előnyben részesítve.

December elsejétől a belépésre jogosultak közé tartoznak a szakképzett külföldi munkavállalók és a külföldi diákok, valamint a japán és dél-koreai állampolgárok. Mindenkinek teljes körű oltással kell rendelkeznie.

Ausztrália tavaly márciusban a világ egyik legszigorúbb határellenőrzését vezette be, ami többek között saját állampolgáraira is érvényes volt (nem hagyhatták el a kontinenst, ahol szinte semmilyen enyhítés nem volt utazási tekintetben, amióta beütött a járvány).

Az enyhített szabályok értelmében a jogosult vízummal rendelkezők külön mentesség nélkül térhetnek vissza Ausztráliába. Becslések szerint ez 200 ezer beutazót jelent majd december és január között.

“A jogosult vízumtulajdonosok közé tartoznak a szakképzett munkavállalók és a diákcsoportok, a menekültek, a humanitárius munkát végzők, és az ideiglenes vízummal rendelkezők” –mondta Karen Andrews belügyminiszter.  A beutazás előtt hetvenkét órával elvégzett, negatív eredményt hozott Covid-teszt szintén a feltételek közé tartozik. Az érvényes vízummal rendelkező, teljesen beoltott dél-koreaiak és japánok kötelező karantén nélkül utazhatnak be Ausztráliába.

A világjárvány nemzetközi turizmusra gyakorolt fojtogató hatása rávilágított Ausztrália külföldi munkaerőtől és nemzetközi diákoktól való gazdasági függőségére. A nemzetközi oktatási ágazat 2019-ben becslések szerint 40 milliárd ausztrál dollárt (29 milliárd dollár) hozott Ausztráliának, ami a vasérc, a szén és a gáz után az ország negyedik legnagyobb exportcikkének tekinthető.

Míg 2020-ban legtöbbünk számára bezárások, a zárlatok és az utazások szüneteltetése volt jellemző, addig 2021 már az újranyitásokról, újrafoglalt utazásokról és új projektek éledéséről szól(t). Mutatunk öt kiemelkedő új látványosságot.

(Forrás: BBC, fotók:  Pixabay, Getty Images)

ausztrália | beutazás | koronavírus | korlátozás | nemzetközi

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram