Close
Ilyen egy erdőtűz-biztos múzeum, ha Ausztráliában épül fel

Ilyen egy erdőtűz-biztos múzeum, ha Ausztráliában épül fel

Bundanon új művészeti múzeuma egyben a kreatív tanulás hídja, mely nemcsak a klímaváltozás negatív hatásait viseli el, de az erdőtüzektől is megvédi a benne található műalkotásokat.

Az ausztráliai Shoalhaven városában, Nowra közelében nyílik meg január végén egy új művészeti múzeum és kreatív központ, melyet a Kerstin Thompson Architects (KTA) álmodott meg. A komplexum ötszáz négyzetméteres és

modern, valamint kortárs kiállításoknak ad majd otthont egész évben.

Kialakításához az ihletet az ausztrál árvízhidakból merítették, az elkészült építmény pedig hatékonyan tud alkalmazkodni a jelenlegi és a jövőbeli éghajlati szélsőségekhez is, hiszen egyrészről alatta el tud folyni az árvíz, másrészről pedig

hő és tűzbiztos megoldásának köszönhetően a műalkotásokat egy erdőtűz sem tudja elpusztítani.

A kreatív tanulás hídjaként is emlegetett építmény százhatvan méter hosszú és kilenc méter széles, egy domboldalon ível keresztül. A teljes komplexum a kiállítótér és közösségi központ mellett hatvannégy vendég befogadására alkalmas szálláshelyet, kávézót és étkezőt is tartalmaz, miközben

a hídról varázslatos kilátás nyílik a Shoalhaven folyóra.

Maga a kiállítótér egy föld alatti épületben lett kialakítva, így teljes körű védelmet élvezhetnek a műalkotások a szélsőséges éghajlati viszonyokkal és az Ausztráliában gyakran pusztító erdőtüzekkel szemben.

A komplexum kialakításakor központi szerep hárult a fenntarthatósági törekvésekre, ez pedig az épület üzemeltetésében is megjelenik, hiszen nettó nulla energiaigényű, napelemekkel működik, kezeli a feketevizet, valamint begyűjti és tárolja az esővizet is.

A művészeti múzeum első kiállítása, Az impulzustól a cselekvésig címet viseli és egészen június közepéig lesz megtekinthető.

(Forrás: Designboom, fotók: Zan Wimberley)

klímaváltozás | fenntarthatóság | nagy sztori | ausztrália | múzeum

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram