Close
Ez az ország szembemegy az Unió Bíróságának döntésével

Ez az ország szembemegy az Unió Bíróságának döntésével

Ausztria újabb fél évvel meghosszabbította az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon.

Tette mindezt annak ellenére, hogy az Európai Unió Bírósága áprilisban kimondta, a Schengeni határellenőrzési Kódexbe ütközik és ezért jogszerűtlen, ha a korlátozást valamely ország ugyanazon indokokra hivatkozva hat hónapnál hosszabb időre terjeszti ki.

A szabályozás május 11-én járt volna le, de így most november 11-ig érvényben marad a külső határokon felmerülő másodlagos mozgásokra,

terrorizmushoz és szervezett bűnözéshez kapcsolódó veszélyekre hivatkozva,

amelyeket az előző félévben is a határellenőrzés okaként említettek.

Mint a Bíróság megjegyzi, „az uniós jogalkotó úgy ítélte meg, hogy hat hónap elegendő ahhoz, hogy az érintett tagállam – adott esetben a többi tagállammal együttműködve – olyan intézkedéseket fogadjon el, amelyek lehetővé teszik az adott fenyegetés leküzdését, így a hat hónapos időszakot követően fenntartható a szabad mozgás elve.“

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a határellenőrzés hat hónapon túlra is kiterjeszthető, hogyha új, a megelőzőtől különböző fenyegetés merül fel. Azokban az esetekben pedig, amikor az EU Tanácsa ad ki ajánlást a schengeni övezet működését fenyegető konkrét veszélyre vonatkozóan, a határellenőrzés akár két évig is érvényben maradhat.

A múlt héten egyébként Svédország is bejelentette, hogy visszaállítja a határellenőrzést az ország belső biztonságát fenyegető súlyos fenyegetésekre hivatkozva, és szintén érvényben van a belépési kontroll Norvégiában, Németországban és Dániában valamint Franciaországban, ahol még a járvány miatti határintézkedések is élnek.

Ezekbe az országokba viszont már oltási igazolás és teszt nélkül utazhatunk, de nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy igazi kincsekre leljünk.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Unsplash)

ausztria | határellenőrzés | schengeni határellenőrzési kódex

FOLYTASD EZZEL

Törölköző- és fürdőzőtilalom: Amalfi után újabb olasz strandok vezetnek be korlátozásokat

Ezek az ingyenes városnéző túrák garantáltan megdobogtatják a sorozatrajongók szívét

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom