Close
Ez az ország szembemegy az Unió Bíróságának döntésével

Ez az ország szembemegy az Unió Bíróságának döntésével

Ausztria újabb fél évvel meghosszabbította az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon.

Tette mindezt annak ellenére, hogy az Európai Unió Bírósága áprilisban kimondta, a Schengeni határellenőrzési Kódexbe ütközik és ezért jogszerűtlen, ha a korlátozást valamely ország ugyanazon indokokra hivatkozva hat hónapnál hosszabb időre terjeszti ki.

A szabályozás május 11-én járt volna le, de így most november 11-ig érvényben marad a külső határokon felmerülő másodlagos mozgásokra,

terrorizmushoz és szervezett bűnözéshez kapcsolódó veszélyekre hivatkozva,

amelyeket az előző félévben is a határellenőrzés okaként említettek.

Mint a Bíróság megjegyzi, „az uniós jogalkotó úgy ítélte meg, hogy hat hónap elegendő ahhoz, hogy az érintett tagállam – adott esetben a többi tagállammal együttműködve – olyan intézkedéseket fogadjon el, amelyek lehetővé teszik az adott fenyegetés leküzdését, így a hat hónapos időszakot követően fenntartható a szabad mozgás elve.“

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a határellenőrzés hat hónapon túlra is kiterjeszthető, hogyha új, a megelőzőtől különböző fenyegetés merül fel. Azokban az esetekben pedig, amikor az EU Tanácsa ad ki ajánlást a schengeni övezet működését fenyegető konkrét veszélyre vonatkozóan, a határellenőrzés akár két évig is érvényben maradhat.

A múlt héten egyébként Svédország is bejelentette, hogy visszaállítja a határellenőrzést az ország belső biztonságát fenyegető súlyos fenyegetésekre hivatkozva, és szintén érvényben van a belépési kontroll Norvégiában, Németországban és Dániában valamint Franciaországban, ahol még a járvány miatti határintézkedések is élnek.

Ezekbe az országokba viszont már oltási igazolás és teszt nélkül utazhatunk, de nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy igazi kincsekre leljünk.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Unsplash)

schengeni határellenőrzési kódex | ausztria | határellenőrzés

FOLYTASD EZZEL

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram