Close
Autópálya fog áthaladni az ötezer éves Stonehenge alatt

Autópálya fog áthaladni az ötezer éves Stonehenge alatt

És ennek enyhén szólva nem mindenki örül.

Majdnem kétmilliárd fontba kerül majd, hogy egy alagúton vigyenek át egy autópályát a Stonehenge alatt. A műemlékhez közeli autópálya-projekt már körülbelül egy éve asztalon van, és egy folytatásos regényt lehetne írni a körülötte kialakult viszályokról, valamint a számos felmerült és elvetett opcióról. Végül az alagútépítés javaslata nyert, és pár napja hivatalos lett, hogy

a Stonehenge világörökségi műemléke alatt autópálya fog áthaladni.

Habár a kivitelezők biztosítják, hogy az őskori építmény alatt áthaladó út láthatatlan lesz, az autóforgalom pedig teljesen néma,

a műemlékvédők szerint nagyban veszélyezteti a megalitikus építményt és a térség más, műemlékekben gazdag régészeti lelőhelyeit.

A projektet kritizálók több lapnak is nyilatkozva egyenesen észvesztőnek és felfoghatatlan idiotizmusnak titulálták a döntést, mellyel szerintük visszafordíthatatlan károkat fognak okozni az útépítők. Az 1986-ban UNESCO kulturális örökséggé nyilvánított építmény Krisztus előtt 2500 és 2100 között épült. Az alatta áthaladó, A303-as út alagútrészének tervezett bejárata ötvenöt méterre lesz a Stonehenge-től.

A projekt leállításáért alakult Stonehenge Alliance eddig több mint százötvenezer aláírással tiltakozik a munkálatok ellen, melyek várható kezdete 2023.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Artnet.com, nyitókép: Highways England, fotók: Unsplash.com)

világörökség | alagút | műemlék | Anglia | unesco

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram