Close
Autópálya fog áthaladni az ötezer éves Stonehenge alatt

Autópálya fog áthaladni az ötezer éves Stonehenge alatt

És ennek enyhén szólva nem mindenki örül.

Majdnem kétmilliárd fontba kerül majd, hogy egy alagúton vigyenek át egy autópályát a Stonehenge alatt. A műemlékhez közeli autópálya-projekt már körülbelül egy éve asztalon van, és egy folytatásos regényt lehetne írni a körülötte kialakult viszályokról, valamint a számos felmerült és elvetett opcióról. Végül az alagútépítés javaslata nyert, és pár napja hivatalos lett, hogy

a Stonehenge világörökségi műemléke alatt autópálya fog áthaladni.

Habár a kivitelezők biztosítják, hogy az őskori építmény alatt áthaladó út láthatatlan lesz, az autóforgalom pedig teljesen néma,

a műemlékvédők szerint nagyban veszélyezteti a megalitikus építményt és a térség más, műemlékekben gazdag régészeti lelőhelyeit.

A projektet kritizálók több lapnak is nyilatkozva egyenesen észvesztőnek és felfoghatatlan idiotizmusnak titulálták a döntést, mellyel szerintük visszafordíthatatlan károkat fognak okozni az útépítők. Az 1986-ban UNESCO kulturális örökséggé nyilvánított építmény Krisztus előtt 2500 és 2100 között épült. Az alatta áthaladó, A303-as út alagútrészének tervezett bejárata ötvenöt méterre lesz a Stonehenge-től.

A projekt leállításáért alakult Stonehenge Alliance eddig több mint százötvenezer aláírással tiltakozik a munkálatok ellen, melyek várható kezdete 2023.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Artnet.com, nyitókép: Highways England, fotók: Unsplash.com)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen változatos programokkal vár idén is az osztrák tél
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom