Autópálya fog áthaladni az ötezer éves Stonehenge alatt

És ennek enyhén szólva nem mindenki örül.

Majdnem kétmilliárd fontba kerül majd, hogy egy alagúton vigyenek át egy autópályát a Stonehenge alatt. A műemlékhez közeli autópálya-projekt már körülbelül egy éve asztalon van, és egy folytatásos regényt lehetne írni a körülötte kialakult viszályokról, valamint a számos felmerült és elvetett opcióról. Végül az alagútépítés javaslata nyert, és pár napja hivatalos lett, hogy

a Stonehenge világörökségi műemléke alatt autópálya fog áthaladni.

Habár a kivitelezők biztosítják, hogy az őskori építmény alatt áthaladó út láthatatlan lesz, az autóforgalom pedig teljesen néma,

a műemlékvédők szerint nagyban veszélyezteti a megalitikus építményt és a térség más, műemlékekben gazdag régészeti lelőhelyeit.

A projektet kritizálók több lapnak is nyilatkozva egyenesen észvesztőnek és felfoghatatlan idiotizmusnak titulálták a döntést, mellyel szerintük visszafordíthatatlan károkat fognak okozni az útépítők. Az 1986-ban UNESCO kulturális örökséggé nyilvánított építmény Krisztus előtt 2500 és 2100 között épült. Az alatta áthaladó, A303-as út alagútrészének tervezett bejárata ötvenöt méterre lesz a Stonehenge-től.

A projekt leállításáért alakult Stonehenge Alliance eddig több mint százötvenezer aláírással tiltakozik a munkálatok ellen, melyek várható kezdete 2023.

Ez is érdekelhet:

Vajon ki az ott a sziklaszirten? – kérdezi Charlotte Gainsbourg ebben a gyönyörű kisfilmben

Ilyen egy csodálatosan szép reklámfilm: egy percig sem jut eszedbe, hogy reklámot néznél.

(Forrás: Artnet.com, nyitókép: Highways England, fotók: Unsplash.com)

Anglia | világörökség | autóút | műemlék | Stonehenge

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom