Close
Ezeken az útvonalakon járd be kocsival Olaszországot!

Ezeken az útvonalakon járd be kocsival Olaszországot!

Olaszország tele van epikus utakkal, melyeken végighaladva percenként rácsodálkozhatunk a lenyűgöző tájakra és a kulturális sokszínűségre. A jól karbantartott közúti úthálózatnak köszönhetően egyszer hófödte csúcsok mellett haladhatunk, másszor sziklás partokra tekinthetünk le.

1. A toszkán túra

Ez a kétnapos út Firenzéből Orvietóba vezet, így Itália két nagy középkori városát köti össze, miközben

csodás borvidéken és klasszikus toszkán tájon haladhatunk keresztül.

Érdemes megállni a grevei Enoteca Falorniban, ahol megkóstolhatjuk a régió híres steakjét. Onnan haladhatunk tovább Siena lenyűgöző középkori városába, ahol egy hatalmas dóm és egy 12. századi tér, a híres Piazza del Campo ejthet majd rabul.

Másnap reggel Montalcino felé kell vennünk az irányt, ahol Olaszország egyik legelismertebb vörösborába kortyolhatunk bele. A Val d’Orcia jellegzetes toszkán tájakon vezet át, hogy aztán Pienzában ebédeljünk és Montepulcianón keresztül érkezzünk meg végül Orvietóba, egy fantasztikus dombtetőn fekvő, gótikus dómmal rendelkező városba.

2. Délkelet-Szicília

Az UNESCO világörökségének barokk kincseit fedezhetjük fel

azon a kétnapos túrán, amely Szicília délkeleti részén halad végig. Az utat érdemes Catania történelmi központjában és páratlan halpiacának bejárásával kezdeni. A tenger gyümölcseiből készült ebéd után induljunk el Siracusa felé, ahol a Parco Archeologico della Neapolis ókori görög-római romjain és az Ortygia negyed elegáns barokk utcáin sétálhatunk.

A második napon Noto az első állomás, ahol Szicília legszebb utcája, a Corso Vittorio Emanuele található.

Ez a legjobb hely egy jó erős ristrettóra, ami garantáltan feltölt annyi energiával, hogy kitartson egészen Modicáig, ahol isteni csokoládék várnak.

Érdemes érinteni Ragusa történelmi városközpontját, ahol a Ristorante Duomóban, Szicília egyik legjobb éttermében emlékezetes vacsorát rendelhetünk.

3. Az Amalfi-part

Olaszország leglátványosabb tengerparti városai sorakoznak az Amalfi-part mentén. A vidéket érdemes Salernótól felfedezni, ahonnan elsőként Vietri sul Maréba, a kerámiájáról híres kisvárosba juthatunk.

A kanyargós utak innentől egyre szűkölnek, a kilátás pedig egyre látványosabbá válik.

Körülbelül húsz kilométer után megérkezünk Amalfiba, hol erősen ajánlott megnézni a Cattedrale di Sant’Andreát, majd Ravellóban jöhet egy zseniális pizza a Ristorante Pizzeria Vittoriában. Onnan haladjunk tovább Postianóba, ahol bóklásszunk egyet a meredek utcákon.

Menjünk tovább Sorretóba, ahonnan látványos panoráma tárul a Vezúvra.

4. Dolomitok útja

A Grande Strada della Dolomiti Olaszország legizgalmasabb vezetési élményét nyújtja. Bolzanótól Cortina d’Ampezzóig tart, és

kígyózó utakon, drámai sziklák és látványos csúcsok mellett haladhatunk el.

Bolzanóból induljunk keletre, a Ponte Nova felé, ahol megcsodálhatjuk a Dolomitok hatalmas gránitcsúcsait. Onnan érdemes tovább haladni Val di Fassa völgyben elterülő városa felé, amelyet erdők és gigantikus sziklacsúcsok határolnak. Tovább ereszkedve érinthetjük a lenyűgöző kilátással rendelkező Passo Pordoi-t és a Val Badiát is.

Utunk utolsó állomásának érdemes Cortina d’Ampezzót választani, amely fantasztikus üdülővárosként csodálatos szállodákkal, remek éttermekkel és festői tájakkal vár.

(Forrás: Lonely Planet, fotók. Getty)

olaszország | utazás | trip | nagy sztori | autós

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram