Az avokádó egy nagyszerű gyümölcs, amelyet remekül fel lehet használni salátákhoz, turmixokhoz, tésztaételekhez vagy guacamoléhoz. Mielőtt azonban zseniális ételeket készítenénk belőle, nem árt megbizonyosodnunk arról, hogy kellőképpen megérett-e.
Az avokádó sajátossága, hogy a betakarítás után kezd el érni, az érési folyamat pedig akár nyolc napig is eltarthat. Akkor tekinthető tökéletesnek, ha nyomásra kissé puha, a szára pedig könnyel leválik a héjáról. Vannak azonban olyan avokádók, amik egyszerűen nem akarnak megérni, ilyenkor érdemes néhány konyhai praktikát bevetni, hogy gyorsabban fogyasztható állapotú legyen.
Az avokádó sütőben, alacsony hőmérsékleten történő tíz perces melegítést követően már pürésíthető is, de akár újságpapírba vagy papírtasakba is csomagolhatjuk a gyümölcsöt, hogy
az ízét megőrizze, de gyorsabban érjen.
Az alma, a banán, az avokádó, a paradicsom és számos más gyümölcs érése során úgynevezett etilént bocsát ki. Ha a gyümölcsöt újságpapírba csomagoljuk, az etilén koncentráltabban lesz jelen, így felgyorsul az érés.
Lehet enni éretlen avokádót?
Lehet, de az ízük kevésbé jó ízű éretlen állapotban, viszont remekül felhasználható guacamoléhoz korianderrel, fokhagymával, lilahagymával és limelével összekeverve. De belesüthetjük lereszelve palacsintába, gofriba vagy akár a rántottába is.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
avokádó | trükk | praktika | konyhai trükk | konyhai praktika
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!