Az észak-koreai felhőkarcolókban pont olyan élni, mint ahogyan azt elképzelnénk

Az elmúlt években az észak-koreai fővárosban, Phenjanban is épült jó néhány felhőkarcoló.

Hagyományosan a jól szituált polgárok költöznek a remek kilátással, óriási tetőteraszokat kínáló penthouse-okba, Észak-Koreában azonban nem meglepő módon ez kicsit máshogy van: a phenjani felhőkarcolók lakásaiban inkább szegényebb, alacsonyabb státuszú lakosok élnek. Erre a Reuters hívta fel a figyelmet, bár azt gyorsan hozzátennénk, hogy a szegénységnek is vannak különböző lépcsőfokai, hiszen arról megannyi tudósítás beszámolt már, hogy a Phenjanban élők eleve kiváltságos helyzetben van az átlag észak-koreai polgárokhoz képest.

Phenjan

És ha már felhőkarcolók: nemrég átadtak egy nyolcvanemeletes épületet a távol-keleti fővárosban,

azonban az épület rengeteg technikai problémával küszködik.

Ezen viszont tényleg nem kell meglepődni: egy volt észak-koreai disszidens mesélt arról, hogy egy tizenhárom emeletes épület harmadik emeletén élt, liftről viszont csak álmodhattak a lakosok; az egyik barátja pedig egy negyvenemeletes épület huszonnyolcadik emeletén élt – itt volt lift, csak nem működött.

Phenjan

Ezek egyébként összecsengenek Will Ripley, a CNN tudósítójának tapasztalataival, aki tucatszor járt már Észak-Koreában, egyszer pedig az egyik család otthonában is forgathatott – az általa meglátogatott család egy társasház 13. emeletén élt, viszont a lift az áramkimaradások miatt általában ott sem üzemelt.

A nemrég átadott nyolcvanemeletes épületnél is hasonló a helyzet: az észak-koreai vezetés inkább csak melldöngetésnek szánta az épület átadását, azt bizonyítván, hogy az észak-koreai technológia és építészeti technika mennyit fejlődött már, de a lakossági igényeknek ez az épület sem felel meg.

Az Észak-Koreát sikeresen elhagyó harminckét éves nő arra is kitért, hogy kétszer kapcsolták be naponta a liftet, amikor Phenjanban élt – reggel és este, egy kétórás idősávban. A magasabb szinteken nem csak az okoz gondot, hogy nehéz fel-, illetve lejutni, hanem általánosnak számít a rossz áram- és vízellátás is. Ennél az újonnan átadott épület azért remélhetőleg mégiscsak jobb állapotban lesz, kérdés, mennyivel.

Ez is érdekelhet:

Látványos úszó luxusszobák jelenhetik a jövő szállodáit a tengerpartokon

Ezekkel a napenergiával működő ötcsillagos szállodai szobákkal még a tengert is bejárhatod.

(Forrás: Reuters, Telex)

penthouse | felhőkarcoló | észak-korea | épület

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom