Close
Az IKEA augusztusban elhozza a megfizethető művészetet is az otthonodba

Az IKEA augusztusban elhozza a megfizethető művészetet is az otthonodba

Mi a közös az első holdra szállásban és az IKEA új, művészi Norrhassel kollekciójában? Mindkettőt Hasselblad kamerával örökítették meg. Ezzel a felütéssel indítja új kollekciójának bemutatását az IKEA, mely ezúttal az egyik legikonikusabb fényképezőgép-gyártó, a svéd Hasselbladdal kollaborációban született.

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált számunkra, hogy a mindennapi rohanásból milyen környezetbe érkezünk haza. A DIY mozgalom mellett hódít az indusztriális, a századközepi modern, a bohém vagy egy kicsit a mindezek keverékeként leírható városi modern lakberendezési stílus – no meg persze a minden díszítéstől mentes, letisztult és funkcionalitásra törekvő skandináv dizájn.

A lakásunk minden elemét nagy gonddal válogatjuk ki, az egyediségre és az egyéniségünk kifejezésére fókuszálva. A bútorok mellett pedig egyre nagyobb szerepet kapnak a polcon felbukkanó kis dísztárgyak és a falainkat díszítő képek. Mindezek közül talán épp a legutóbbi kiválasztása a legnehezebb: kortárs vagy korábbi századok emlékei; fotó, grafika, plakát vagy festmény; eredeti vagy reprodukció?

A nagy svéd bútorgyártó új Norrhassel kollekciója ebben a kérdésben próbál meg segíteni: a már korábban is számos együttműködéssel büszkélkedő cég (példaként elég a nemrég bemutatott Tom Dixon x IKEA kanapét említeni) néhány nappal ezelőtt, 2018. február 12-én a Madridi Dizájn Fesztiválon jelentette be legújabb kollekcióját, mely ezúttal nem a bútorokra, hanem a falakra fókuszál.

A kollekció célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a valódi művészetet: a Hasselblad és hét hivatásos fotós a Hasselblad Masters Awards katalógusából válogatott képekkel a fotográfia művészetére fókuszál. Az összesen nyolc képből álló válogatás mindegyike egy-egy Hasselblad Master díjjal kitüntetett fotós munkája, tematikájukat tekintve pedig a portré és a természet éppúgy megjelenik, mint az Alíz Csodaországban története.

„Meg szeretnénk osztani a világgal a fotográfia iránti szenvedélyünk, esélyt adva egy szélesebb közönség számára is arra, hogy felfedezhessék a Hasselblad fotósai által készített műalkotásokat. Az együttműködés célja, hogy a világszínvonalú fotóművészet minél több ember mindennapjainak része lehessen.”

– mondta Bronius Rudnickas, a Hasselblad marketingmenedzsere.

Az 1941-ben Svédországban alapított Hasselblad fényképezőgépei az elmúlt több mint fél évszázad alatt számos ikonikus pillanatot örökítettek meg – többek között az első holdra szállást is. A NASA mellett pedig olyan híres fotósok kattintották később világhírűvé vált fotóikat Hasselbladon, mint Helmut Newton, Annie Leibowitz, Anton Corbijn vagy Bert Stern.

A vállalat által kétévente meghirdetett Hasselblad Masters Award a világ egyik legrangosabb fotósversenye, ahol tizenegy kategóriában választja ki a legjobb fotósokat. A szerencsés nyertesek amellett, hogy megkapják a Hasselblad mestere címet, egy közös projekt keretében megjelenhetnek munkáikkal a Hasselblad Masters Book-ban.

A Norrhassel kollekcióba kerülő fotók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az esztétika és kompozíció közötti összhang képes legyen bármely otthon falán érzelmeket közvetíteni. Hiszen egy igazán jó művészeti alkotás érzelmeket vált ki – és ma a funkcionalitás mellett a tárgyaink érzelmi aspektusaira is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, melyek személyiségünk kifejezőeszközeiként az életterünk elválaszthatatlan részét képezik.

„Tudjuk, milyen fontos az ember jóllétéhez a művészethez való hozzáférhetőség. Ezzel a kollekcióval néhány kiemelkedő fotóművészeti alkotást szeretnénk minél több ember számára elérhetővé tenni. Felkelteni az emberekben szunnyadó kreativitást, és ösztönözni őket arra, hogy a személyiségükhöz leginkább illeszkedő alkotásokkal vegyék körbe magukat ott, ahol igazán számít: az otthonukban.”

– nyilatkozta Marcus Engman, az IKEA dizájnrészlegének vezetője.

A Dmitry Ageev, Lars van de Goor, Hans Strand, Bára Prášilová, Ali Rajabi, Tom D. Jones és Joachim Schmeisser munkáit felvonultató kollekció 2018 augusztusától lesz elérhető világszerte az IKEA áruházakban, és szubjektív véleményünk szerint a kampány szuper frissítése lesz a jelenleg is erős képkollekciónak.

Ez is érdekelhet:

Lars van de Goor | Hans Strand | Tom D. Jones | Ali Rajabi | Joachim Schmeisser

FOLYTASD EZZEL

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram