Close
Ez az öt város igazán megadja a módját a szilveszternek

Ez az öt város igazán megadja a módját a szilveszternek

Van a világnak néhány olyan szeglete, ahol azoknak sem kell görcsölniük, akiknek nincs ötletük szilveszterre.

Ezeknek a városoknak saját újévi hagyományai vannak, és ezek a több évtizedes, vagy akár évszázados szokások gondoskodnak arról, hogy senki se maradjon program nélkül, aki elmerülne az ünnepi hangulatban.

New York

Ha a szilveszteri hagyományteremtésre gondolunk, New York az elsők között juthat eszünkbe. A One Times Square tetejéről, 43 méteres magasságból 1907 óta eresztik le a csillogó „időlabdát“, a látványosságra összegyűlt tömeg visszaszámlálásának közepette. Ennek a szokásnak az eredetét 1833-ban, Greenwichben kell keresnünk, ahol a gömböt minden délután egy órakor eresztették le a csillagvizsgáló tetejéről, hogy a közelben tartózkodó hajók kapitányai beállíthassák a kronométereiket.

Edinburgh

A skót fővárosnak szintén nem kell a szomszédba mennie újévi ötletekért, amelyeket a Hogmanay elnevezésű, három napos ünnepségek keretében valósítanak meg.

Az esemény viking felvonulással kezdődik december 30-án, amikor több mint nyolcezer fáklyavivő vonul végig az utcákon, akiket több tízezer mulatozó követ.

Az ünnepség további részében a kastély alatt zajlik az utcabál koncertekkel, szabadtéri bárokkal, a hagyományos ceilidh tánccal és az Auld Lang Syne eléneklésével, a parádét pedig az újévi csobbanás zárja a jeges River Forthban.

Sydney

Az ausztrál város újévi tűzijáték gyakran a világ legnagyobbjaként emlegetik. A tűzijátékokat az Operaházról és a közeli épületekről, a vízen lévő bárkákról és a Harbour Bridge-ről lövik fel, a 12 perces bemutató (mely az év minden hónapjának egy percet szentel) a híd szinte minden részét érinti, és két különleges alakzat is felbukkan benne, amelyek a sydney-i show névjegyévé váltak: a hídról vízesésként lezúdúló görögtűz és a felette híd alakot formázó fények.

Rio de Janeiro

A riói karnevál minden évben megmutatja a világnak, hogy hogyan buliznak a brazilok, de ezt szilveszterkor is hasonló intenzitással láthatjuk, amikor mintegy kétmillió ember gyűlik össze a tengerparton, elsősorban a Copacabana Beachen, hogy elbúcsúztassa az óévet. Mivel ilyenkor az egész város dugóban áll, és sorba kell állni a metróhoz is,

már útközben megkezdődik az ünneplés, mely azután koncertekkel folytatódik a parton.

Majd éjfél után mindenki a vízbe rohan, hogy átugorjon hét hullámot, és kívánjon valamit az új évre, vagy köszönetet mondjon az óévért. A babonák szerint ilyenkor fehéret kell viselni, amely a bőség színe, a feketét viszont kerülni kell, mert balszerencsét hoz. Van, aki virágot dob a vízbe, ajándékul Iemanjá tengeristennőnek.

Reykjavík

Izlandon az utóbbi évtizedekben vált népszerű szilveszteri úti céllá, ahol rengeteg parti közül választhatunk, de a legkülönlegesebb látványosságokat talán a város körül gyújtott hatalmas máglyák adják, melyek szimbolikusan elégetik az elmúlt év nehézségeit. Ezekből Reykjavíkban általában több mint egy tucat készül, és közel százat gyújtanak az egész országban.

Ezek körül vegyülhetünk a helyiekkel, akik a barátaikkal, családtagjaikkal és szomszédaikkal gyűlnek össze, hogy énekeljenek és táncoljanak a tűz mellett. Emellett tűzijátékozhat is, aki akar, de a városnak is van saját látványossága, amelyet az Öskjuhlíð-hegyről lehet a legjobban megcsodálni, de a főváros központjában található Hallgrímskirkja-templom is népszerű gyülekezőhely.

Az Emírségekben látványos Guinness-rekordkísérletre készülnek szilveszter éjjel, ez a közeli város viszont idén nemes okból mond le a tűzijátékról.

(Forrás: Culture trip, Fodor’s Travel, Times Square, Nordic Visitor, képek: Getty Images)

 

rio de janeiro | újév | new york | nagy sztori | újévi

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram