Close
Megtaláltuk Portugália legszebb faluját, amiről eddig alighanem csak kevesen hallottak

Megtaláltuk Portugália legszebb faluját, amiről eddig alighanem csak kevesen hallottak

Festői strandok, építészeti remekek – és kevés ember.

Portugáliáról a népszerű városok ugranak be először, mint mondjuk Lisszabon és Porto, néha Algarve régió gyönyörű strandjai felé is elkalandozunk gondolatban. A tenger gyümölcseiről, díjnyertes borairól és kellemes éghajlatáról ismert ország azonban tele van természeti, kulturális és történelmi csodákkal.

Ilyen a Lisszabontól alig egy órányira fekvő Azenhas do Mar, ahol mindössze nyolcszázan élnek.

A tengerparti város egy szikla tetején fekszik, fehér házai igazi görögös hangulatot árasztanak. A falu eredete nem teljesen ismert, a keresztelőt a hely nevét kölcsönző vízimalomhoz, az azenhashoz kötik. Feltételezések szerint az arab megszállás idejéből származnak az első ottani vízimalmok, a helyi hagyományokból pedig arra lehet következtetni, hogy a fő tevékenységek a mezőgazdaság, a malomipar, a halászat és a kagylógyűjtés voltak.

A környék csak az 1930-as évek közepén, a sintrai villamosvasút beindításával indult igazán fejlődésnek és lépett elő tengerparti üdülőhellyé. A történelmi központbból (Sintra) tizenöt-húsz percet vesz igénybe egy buszos kirándulás Azenhasba, plusz lehetőség van felkeresni a híres Cabo da Rocát, a kontinentális Európa legnyugatibb pontját is.

Amikor a nap meleget ad és a tenger nyugodt, nehéz ellenálni a csábításnak és nem csobbanni egyet a sziklafal tövében található természetes medencében, amelyet még a 20. század közepén faragtak ki.

Viszont ha dagály van, a medence láthatatlanná válik, és csak a hatalmas sziklának csapódó hullámokaat észlelni.

Érdemes megkóstolni a regionális ételeket; erre remek lehetőség az óceáni medence mellett található, sziklába épített étterem a tengerre néző kilátásával, illetve nem ajánlott elmulasztani a faluban a felfedező sétát sem, alaposan tanulmányozva a helyi stílust követő épületeket.

Összességében Azenhas do Mar egy elképesztően festői hely. Ideális célpont pihenésre, lelassulásra, a csend értékelésére, és akkor még nem szóltunk a csodás panorámáról. Még az is elképzelhető, hogy a faluban lévő házak egyikében éjszakázhat a látogató, merthogy bizonyos oldalakon erre is van opció.

Azenhas do Mar  olyan, mint egy megelevenedő képeslap. A külföldiek számára most még talán ismeretlen, a portugálok körében viszont olyannyira népszerű, hogy neves írók inspirációjaként szolgált. Tökéletes hely arra, hogy a tömegektől távol érezd magad és hallgasd a tenger energiáját.

Porto, Lisszabon, Evora, Vila Real, Setubal, Faro, Pinaho, Lagos és még két marék gyönyörű hely mutatja meg, mennyire csábító ország is a portugáloké. Ha te is egy kemény és fárasztó napon (héten, hónapon) vagy túl, akkor most csak engedd, hogy három rövidke percre elvarázsoljon mindaz, ami Portugália. Megéri.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)

tengerpart | gyöngyszem | rejtett | Azenhas do Mar | utazás

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram