Close
Az Eiffel-torony után ez lehet a következő francia világörökség

Az Eiffel-torony után ez lehet a következő francia világörökség

A franciák az Eiffel-torony mellett legnépszerűbb pékárujuknak is világörökségi rangot adnának. Amennyiben pedig a javaslatot elfogadják, a bagett felkerülhet az UNESCO listájára.

Franciaországban évszázados hagyománya van a bagettkészítésnek, ez az oka, hogy a Francia Pékszövetség úgy döntött, kezdeményezi, hogy a pékárut felvegyék az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tömörítő listájára.

A szövetség tagjai szerint, amennyiben világörökségi rangra emelkedhet a bagett, meg tudják védeni a tradicionális elkészítésének know how-ját, ami immáron több évszázada generációról generációra száll.

Egy 1993-ban rögzített jogszabály szerint Franciaországban a tradicionális kézműves bagettek csupán négy összetevőt tartalmazhatnak, adalékanyagoktól mentesnek kell lenniük, és a tészta erjesztésének négy-hat Celsius-fokon tizenöt-húsz órán keresztül kell zajlania.

A statisztikák szerint az országban naponta több mint hatmillió ilyen hagyományos bagettet adnak el, így toronymagasan a legnépszerűbb pékárunak számít.

Mint ismert, az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára szóbeli hagyományok, tradicionális előadóművészeti ágak, szokások, rítusok, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és készség is felkerülhet. Nem újkeletű az, hogy egy pékáru kerüljön fel rá: Irán és Kazahsztán korábban már sikeresen kérelmezte hagyományos kenyerük világörökségi rangra történő emelését.

Korábban megírtuk, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága harminckét hagyomány felvételéről hozott döntést. Közülük huszonkilenc a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára került, három a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe, és továbbá háromról döntöttek úgy, hogy sürgős védelmet igényel.

(Fotók: Pixabay)

gasztronómia | unesco | világörökség | bagett

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram