A franciák az Eiffel-torony mellett legnépszerűbb pékárujuknak is világörökségi rangot adnának. Amennyiben pedig a javaslatot elfogadják, a bagett felkerülhet az UNESCO listájára.
Franciaországban évszázados hagyománya van a bagettkészítésnek, ez az oka, hogy a Francia Pékszövetség úgy döntött, kezdeményezi, hogy a pékárut felvegyék az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tömörítő listájára.
A szövetség tagjai szerint, amennyiben világörökségi rangra emelkedhet a bagett, meg tudják védeni a tradicionális elkészítésének know how-ját, ami immáron több évszázada generációról generációra száll.
Egy 1993-ban rögzített jogszabály szerint Franciaországban a tradicionális kézműves bagettek csupán négy összetevőt tartalmazhatnak, adalékanyagoktól mentesnek kell lenniük, és a tészta erjesztésének négy-hat Celsius-fokon tizenöt-húsz órán keresztül kell zajlania.
A statisztikák szerint az országban naponta több mint hatmillió ilyen hagyományos bagettet adnak el, így toronymagasan a legnépszerűbb pékárunak számít.
Mint ismert, az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára szóbeli hagyományok, tradicionális előadóművészeti ágak, szokások, rítusok, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és készség is felkerülhet. Nem újkeletű az, hogy egy pékáru kerüljön fel rá: Irán és Kazahsztán korábban már sikeresen kérelmezte hagyományos kenyerük világörökségi rangra történő emelését.
Korábban megírtuk, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága harminckét hagyomány felvételéről hozott döntést. Közülük huszonkilenc a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára került, három a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe, és továbbá háromról döntöttek úgy, hogy sürgős védelmet igényel.
(Fotók: Pixabay)
unesco | bagett | gasztronómia | világörökség
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!