Olyan brunch-csal rukkolt elő a Balagan, amit eddig nem kóstolhattunk

Egyszerre erős, különleges, roppantul szórakoztató és új koncepciót valósít meg: helló, Budapest, itt a small plate brunch!

Ha eddig a Mazel Tov felső szintjén működő Balaganra gondoltunk, a hedonista vacsora plusz kiváló koktélok kombó jutott az eszünkbe, alig egy hete azonban már akkor is fel fog villanni mentális térképünkön az Akácfai utcai intézmény neve, ha bruncholnánk. Miért? Azért, mert Kelemen Áronék felszálltak a brunchvonatra – mit felszálltak, felpattantak –, méghozzá egy olyan menüvel, ami egyszerre erős, különleges, roppantul szórakoztató és új koncepciót valósít meg: helló, Budapest, itt a small plate brunch!

– Jogos lehet a kérdés, hogy miért adunk brunch-ot, ha mi egy small plate, éjszakai koktélozós helyként definiáljuk magunkat – kezdi Kelemen Áron séf –, de azt vettük észre, hogy a hetedik kerület szívében eléggé hiánycikk a jó brunch. Lecseréltük az ebédet, és tíztől háromig brunchot adunk. Szerintem azért izgalmas, mert egy nem elterjedt koncepciót valósít meg, ez pedig a small plate brunch. Ezt a koncepciót vacsoraként nagyon szeretik az emberek ez a megosztásos motívumot próbáljuk átültetni brunchra. Szervíz- és élmény szinten azt a magas színvonalat akarjuk hozni, amit vacsoránál tudunk.

Ha bruncra gondolunk, rendszerint mindenkinek ugyanazok a fogások jutnak eszébe: omlett, bundáskenyér, shakshuka, eggs benedict. Nos, a Balaganban megvan mindegyik alapfogás, de mindegyikben van egy csavar, plusz ezeket remek fogásokkal egészítették ki. Nem is tudunk senkit hibáztatni, ha nem akarja kihagyni ezeket a klasszikusokat, elvégre azért lettek örökzöldek, mert sokan szeretik őket, de azoknak is kedveskednek, akik már kipróbálnának valami újat is brunchfronton. Amellett, hogy vannak brunch szinten újszerű fogások, minden maradt „Balaganos”, azaz a közel-keleti ízvilág dominál, és vannak kreatív koktélok is.

– A mi eggs benedictünk a pastrami benedict nevet viseli, a hollandi szószt Tabascóval bolondítottuk meg, és a pastrami mellé kovászos koktélpitát adunk – mondja Kelemen Áron. – A közel-keleti vonzalmam egy példája a reggeli tahini, ami egy szimpla étel. Magas minőségű tahini, három koktélpitával, és kevés csípős zhuggal. Izraelben minden reggel ezt ettem, ez volt az egyik legnagyobb élményem, egy tulajdonos anyukája hozta nekünk mindig. A shakshuka fűszerezése is sajátos, a mexikói huevos rancheros-ba is belecsempésztünk egy csavart, mi tonhallal adjuk.

A menü édes és sós részből áll, az előbbi sztárcsatára a French Toast. A kalács az Arran pékségből érkezik, ezt töltik meg piros bogyós gyümölcsökkel, banános-tojásos bundában megforgatják, majd szezonális piros gyümölcsökkel és mézes mascarponéval kínálják.

– Mi szerintem megtaláltunk egy nagyon jó hazai közönséget – mondja Áron. – Szerintem egy hely sikere alapvetően a lokális közönségen alapszik, az ő visszajelzéseikre kell figyelnie. Szeretnénk, hogy a Balagan azt a színvonalat hozza saját területén, mint a Mazel Tov.

Szerintünk a Balagan menüje friss energiát hoz a fővárosi brunchszcénába, úgyhogy aki rajongója a műfajnak, annak egy esélyt mindenképpen kell adnia nekik, és nem lennénk meglepődve, ha aztán visszajáró vendégekké válnának.

(Fotó: Boldog Attila Photography)

nagy sztori | legjobb brunch | brunch | french toast | eggs benedict | huevos rancheros

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés