Idén a Balkánra mész nyaralni? Szerencsés vagy, hiszen nemcsak a hűsítő tengerpartokat élvezheted majd, hanem a fantasztikus balkáni konyhát is, ami rendkívül változatos, hiszen számos húsféle mellett a halak széles skáláját is felvonultatja. A régió ételei azonban sokak számára kevésbé ismertek. Ha egyszerűen akarjuk jellemezni őket, azt mondhatjuk, hogy finomak, kiadósak és rabul ejtenek. Mutatjuk, hogy a mi listánkon mi a top 3 balkáni étel.
Burek
A sós baklavához hasonlóan a burek kézzel készült vajas tésztából áll, amelyet hússal, sajttal, vagy zöldséges töltelékkel rétegezve készítenek el.
Nemcsak az éttermekben kínálják, de a pékségekben is elképesztő finom változatokat lehet kóstolni, így reggelire, vagy akár egy rohanós ebédre is tökéletes választás lehet.
Cevapcici
A cevapcici, vagy magyarosan csevap, háromféle darálthúsból, birkából, marhából és sertésből készül, hogy aztán grillen süssék tökéletesre.
Általában isteni finom, kissé kesernyés ajvárral és hagymaszeletekkel kínálják. Tökéletes társa lehet a lepénykenyér is, amit egy kevés olívával locsolnak meg, mielőtt rövid időre szintén a grillre kerül.
Tulumbi
A tulumbi tulajdonképpen a macedónok churrosa. A kis kígyószerű, olajban kisült desszerteket azonban nem csokoládészósszal kínálják, hanem mézbe és dióba mártják.
Az intenzív édes, gazdag ízvilágú desszert a legnépszerűbbek közé tartozik a Balkánon és street foodként is fogyasztható.
A víz maga az élet, hiszen elengedhetetlen az emberek, az állatok és a növények számára. A víz ugyanakkor lehetőség is a kikapcsolódásra, a szórakozásra, a pihenésre, a természet kincseinek megismerésére. Összeállításunkban olyan természetes vizeket mutatunk be Európából, amelyek rendkívül látványosak és remek programlehetőségeket is kínálnak az aktív pihenést keresőknek.
(Fotók: Getty Images)
kedvenc | étel | lista | nagy sztori | konyhaAz év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz
Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!