A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs, ráadásul tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Van azonban egy hatalmas hátránya: egyik pillanatban még tökéletesen érett, a következőben pedig bebarnul. A szakértők szerint van megoldás.
Molly Siegler, a Whole Foods Market programvezetője szerint minden a megfelelő banán kiválasztásával kezdődik. Felhívta a figyelmet arra, hogy bármelyik fürtből választhatunk akár egy vagy két banánt is a vásárlás során, így
érdemes azt leemelni a polcról, amelyik a legmegfelelőbb érési szakaszban van.
Azt javasolja, válasszunk többféle érettségi szinten lévő banánt, hiszen a tökéletesen éretteket azonnal tudjuk fogyasztani, a kissé zöldebbeket pedig néhány nap múlva.
A banánt az otthoni tárolás során fontos távol tartani a többi gyümölcstől, különösen az almától, hiszen az úgynevezett
etiléngázt szabadít fel, ami felgyorsítja a banán érési folyamatát.
Ha pedig a banánok gyorsabban kezdenek érni, mint szeretnénk, akkor a hűtőbe is betehetjük. A hidegebb hőmérséklet lelassítja a banán érésének kémiai folyamatát, sőt, akár le is fagyaszthatjuk, hogy megállítsuk azt. Ebben az esetben
akár hat hónappal később is felhasználhatjuk például egy smoothie-hoz.
Ha a legnagyobb odafigyelés mellett is bebarnul a banán, ne dobjuk ki, hiszen ez annak a jele, hogy a keményítőtartalma cukorrá alakult, azaz még édesebbé vált. Tökéletesen fel lehet használni fagylalthoz, banánkenyérhez vagy más banános desszert elkészítéséhez.
Ez a glutén és tejmentes banánkenyér például pillanatok alatt elkészíthető, hogy aztán tökéletes kísérője legyen a délutáni kávénak vagy a reggeli teának.
(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)
konyhai trükk | banán | praktika | élelmiszerpazarlás | tárolás | konyhai praktika
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!