Októbertől még többet kell fizetned, hogy láthasd a világ egyik legnépszerűbb városát

Mi is megírtuk, hogy Spanyolország a következő években várhatóan beelőzi Franciaországot a világ leglátogatottabb úti céljáért zajló versenyben. Ehhez képes Barcelona városvezetése újabb intézkedést jelentett be a látogatók számának megfékezésére, amelytől azt reméli, hogy inkább a "minőségi turizmust" vonzza majd be.

Az egyik legnépszerűbb városként számon tartott Barcelona egy sor intézkedést hozott a túlturizmus visszaszorítására, ilyen például a rövid távú lakáskiadás teljes betiltása. De a katalán főváros itt nem áll meg.

Az idegenforgalmi adót április 1-től már megemelték 2,75 euróról 3,25 euróra (1100 forintról 1300-ra), ám a városvezetés most újabb emelést tervez: eszerint októbertől négy euróba (1600 forintba) kerül a belépés Barcelonába.

Ezzel gyakorlatilag két adót kell fizetni egy Barcelonába látogatás esetén. A regionális idegenforgalmi adót a szálláshely típusa alapján számolják: ha luxusszállodában szállunk meg, akkor ez éjszakánként 3,50 euró (1400 forint) pluszköltséget jelent, míg ha Airbnb-ben, akkor csak 2,25 eurót (kb. 900 forintot, bár 2028-tól ennek ugye vége lesz). Az ősszel érkező városi adó egy átalányadót jelent, amely a Barcelonában éjszakázókra vonatkozik, és legfeljebb hét éjszakára vethető ki. Októbertől tehát, ha hét éjszakára szállunk meg egy ötcsillagos szálláshelyen, abban az esetben összesen 52,50 eurót (21 ezer forintot) kell fizetni (ez éjszakánként 3,50 euró regionális és négy euró városi adót jelent).

A tisztviselők azt remélik, hogy az adó a "minőségi turizmust" tolja előtérbe a tömegturizmussal szemben. Az adóemelés az előrejelzések szerint 95 millió euróról 115 millió euróra növeli a város éves bevételeit, ezt a pénzt pedig az infrastruktúra fejlesztésére szánják majd.

Barcelona az adatok szerint évi 32 millió látogatót fogad.

Íme, azon úti célok listája, amelyek ebben az évben idegenforgalmi adót számítanak fel, vagy a közeljövőben be fogják vezetn

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

emelés | barcelona | turista | adó | forgalom

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom