Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

A 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjének nevét viselő fesztiváltól már megszokhattuk, hogy nemcsak a hazai és a külföldi összművészeti szcéna élmezőnyét állítja a színpad deszkáira, de alkalmanként sosem látott kuriózumoknak, fontos premiereknek is otthont ad, legyen szó akár különböző műfajú zenei ritkaságokról. Mindet nem áll módunkban felsorolni, de ajánlunk két ilyen programot, amit tényleg nem érdemes kihagyni.

Sokunknak kezei között megfordult Fekete István egyik kedvelt kalandregénye, de bizonyára generációs emléknek számít a korszakos kultfilmnek mondott A koppányi aga testamentuma televízióban levetített változata is. Így van ezzel a Junior Príma-díjas Eredics Benjamin, aki mozgalmas, fordulatos, temperamentumos tánczenét alkotott, amiben a filmben látott és a könyvben olvasott korszak jellegzetes figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete a tánc nyelvén elevenedik meg.

A Söndörgő együttesből ismert művész által kreált darab zenéjében a 16. század végének zenei miliője keveredik a népzenével, de nem hiányoznak belőle a modern hangszeres effektusok sem. Igencsak sokszínű világ ez, amit a különböző stílusokban otthonosan mozgó muzsikusok közvetítenek, izgalmasan ötvözik a szimfonikus hangzást a népi hangszerek tónusával. Eredics Benjamin műfajtársító alkotását a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjazták,

ennek teljes zenei anyagát a Bartók Tavasz közönsége hallhatja elsőként a Zeneakadémia Nagytermében.

Az április 4-ei bemutató narrátora a számtalan díjjal kitüntetett Vígszínház-kedvenc Hegedűs D. Géza lesz, míg a látványért a Junior Príma-díjas színész, Vecsei H. Miklós felel.

Eredics Benjamin: Végvárak, vitézek premierjére itt lehet jegyet vásárolni. 

Április 12-én olyan nagyszabású előadás házigazdája lesz a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, amilyet ebben az évben aligha láttunk és látunk. Az ősbemutatón elhangzik Johann Strauss Friedrich Nietzsche korszakos munkája nyomán írt szimfonikus műve, Milton hasonló szellemiséget sugárzó epikus költeményének részlete Ónodi Eszter tolmácsolásában, illetve műsorra kerül Gyöngyösi Levente darabja is, mely nemzeti klasszikusunk, Madách Tragédiája nyomán született.

Nem árulunk zsákbamacskát: nem a tavaszi madárcsicsergést idéző könnyed témákkal foglalkozik a Liszt Ferenc-díjas karmester, Hollerung Gábor által vezényelt Budafoki Dohnányi Zenekar összművészeti estje,

hanem alapvető létkérdésekkel, a világ folyásával, az emberi útkereséssel és a luciferi szellem jelenségével, jelentőségével.

Gyöngyösi Levente négyrészesre tervezett szcenírozott oratóriuma, a Tragœdia Temporis első része a Teremtést, az első emberpár édenkerti életét és a paradicsomból való kitaszíttatását meséli el. A műben megragadható a zeneszerzőre olyannyira jellemző kommunikatív jelleg; különlegessége, hogy a darab főszereplőjét nem találjuk meg Madách művében: ő egy gyermek, egy angyali személy, aki már az Úr oldalán volt a Teremtés előtt is. Az alapművekre épülő est házigazdája Lukács Sándor.

A Kételkedés és útkeresés – Az ember tragédiája nyomán című előadásra itt lehet jegyet venni.

 

bemutató | premier | Gyöngyösi Levente | Budafoki Dohnányi Zenekar | Végvárak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom