A hónap harmadik csütörtökére ébredtünk, ami a borkedvelők naptárában minden esztendőben pirossal van bekarikázva, mert ezen a napon kezdődik a Beaujolais Noveau ünnep, vagyis mostantól kóstolhatóak először a francia újborok.
A sztori eredetéért egészen 1941-ig kell visszalapoznunk a történelemkönyvben: abban az évben hoztak egy rendeletet, ami véget vetett az egymással versengő gazdák küzdelmének, onnantól kezdve november 15-e lett a francia újbor napja. A hetvenes évektől már világméretű szabályozásra volt szükség, ezért november harmadik csütörtökét jelölték ki annak a napnak, amely előtt nem kerülhet a boltba primőr.
Természetesen itthon a Bortársaság is készül(t) a jeles napra, ezért érdemes nézegetni, milyen finomságokkal jelentkeztek az idei alkalomra. Aki ódzkodik a testesebb, nehezebb boroktól, az örömét lelheti ebben az ünnepben, mert ilyenkor könnyedebb, lendületesebb, gyümölcsös tételek érkeznek. Nem árulunk el nagy titkot: ezeket a borokat nem szerencsés hónapokig a vitrinben őrizgetni, kortyolgassuk el őket, amint lehet. Ez könnyen betartható iránymutatás, az ellenkezője sokkal fájdalmasabb tud lenni.
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Unsplash)
Beaujolais Noveau | bor | november | francia bor | ajánlat
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!