A magyarok egyik kedvenc városában folyamatosan csökken az autóbirtoklás

Az autómegosztás, vagy közösségi autózás már több mint 30 éve jelen van Bécsben: először még 1992-ben próbálkoztak vele, azóta pedig a városlakók mindennapjainak részévé vált. Az európai piacvezető, a „Free2move” 2024 végére Bécsben 1100 járműre bővíti a flottáját.

Ha nincs kereslet, nincs kínálat, mondják a szakértők, és ezt kitűnően alátámasztják a bécsi számok is. Kisautók és szállítójárművek, belsőégésű motoros és elektromos autók: a bécsi városháza adatai szerint már évekkel ezelőtt is naponta hétezer utazást tettek meg az osztrák fővárosban carsharing járművekkel.

Bécs az egyetlen olyan nagyváros Európában, ahol az egy lakosra jutó autók aránya folyamatosan csökken, egyre többen választják a zöldebb közlekedést, biciklivel, tömegközlekedéssel, vagy autómegosztással járnak.

A carsharing csökkenti a költségeket, kíméli a környezetet és mérsékeli az autók számát is az utakon, így egyre elterjedtebb a városban, ahogy egész Ausztriában is, ahol már körülbelül 300 település kínál autómegosztási lehetőségeket.

A trend pozitív, de vannak kihívások

A kereslet tehát egyértelműen növekszik, a kihasználtság nagyon jó; ebben látott potenciált az európai piacvezető carsharing cég, a „Free2Move”, ami a sokak számára már ismert, a „Share Now” céggel történt egyesüléssel egy új szereplőként jelent meg Bécsben.

Bár az elektromos járművek iránti általános trend elsősorban a magán- és céges autók esetében figyelhető meg, az autókölcsönzésnél – különösen a rövid távú bérlés esetén – figyelembe kell venni olyan kihívásokat, mint a parkolás és a töltés – nyilatkozta a „Free2move”.

Erre biztosít lehetőséget a Free Floating rendszer, ahol a bérelt autót a városban bárhol le lehet rakni, nincsen állomáshoz kötve az elhelyezése.

Akárhová, akármikor el lehet vele utazni, így tényleg szabadon alakíthatják a felhasználók a napjukat, ezzel is egy környezetbarát megoldást választva.

A flotta bővítésével az elmúlt két évben Bécsben tíz százalékkal nőtt az „Free2move” utazások átlagos időtartama. Ez a hosszabb távú bérlések iránti növekvő keresletet jelzi. Az ilyen, és ehhez hasonló Free-Foating rendszerek helyfüggetlen járműkölcsönzési lehetőségek, amik kitűnően kiegészítik a környezetbarát közösségi közlekedés elemeit, legyen az kerékpározás, gyaloglás vagy tömegközlekedés, így azzal hogy a flotta csak bővül, még több embernek biztosítanak lehetőséget egy zöldebb, fenntarthatóbb közlekedésre.

(Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák, fotók: Unsplash, illusztráció)

környezetvédelem | ausztria | bécs | fenntartaóság | autómegosztás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom