Ez a hetven birka folyamatosan dolgozik, de nem ezért népszerűek

Kereken hetven birka tartja karban a bécsi Duna-sziget északi részének növényzetét, leváltva a gépi fűnyírást. Megérkezésük óta, szorgalmas munkájukkal közel hathektárnyi területet nyírt le a „szigeti-gyapjasok” közkedvelt csapata.

„Az állatok segítségével a fajok sokszínűsége is erősödik a bécsi Duna-szigeten. A birkák nemcsak halkan teszik a dolgukat, hanem a fűnyírókkal ellentétben több virágos növényt is meghagynak. A bogáncsokat például mindig elkerülik, így azok ritka vadméhfajoknak tudnak táplálékot biztosítani“ – mondta Ulli Sima, a Duna-szigetért felelős városi tanácsnok.

A birkák ráadásul olyan nehezen megközelíthető területeket is elérnek a szigeten, melyek fűnyírókkal nem lennének hozzáférhetőek. A folyamatos legelésnek köszönhetően pedig a gyorsan visszanövő fajokat is kordában lehet tartani. Előnye még ennek a természetes módszernek, hogy a zsenge, alsó fűtakaróhoz is több napfény jut el, így könnyebben tud növekedni. A mezőkön ezáltal színes „virágbüfé” fejlődik, melyen különböző rovarok, mint például a pillangók és szöcskék is jól érzik magukat.

A pásztorok naponta látogatják az állatokat és azonkívül, hogy cserélik a vályúk vizét, meggyőződnek arról is, hogy minden rendben van a birkákkal.

Kereken egy hétig marad a bégető fűnyíró csapat egy-egy elkerített zöldterületen. Ha kész vannak a legeléssel, a mobilkerítést áthelyezik, és máris jöhet a következő mező. A szigeti-gyapjasok kizárólag azzal táplálkoznak, amit ez a természetközeli környezet nyújt számunkra. A látogatókat ezért arra kérik, hogy semmi esetre se etessék az állatokat és ügyeljenek arra, hogy a kutyáik pórázon sétáljanak mellettük.

Hat hektár rétet már „lekaszáltak” a juhnyájak a szezon kezdete óta – Copyright: Kablhof

Ahogy az évek teltek, úgy váltak a bécsi Duna-sziget birkái igazi közönségkedvencekké. Sokan csak azért látogatnak ki a sziget északi oldalára, hogy láthassák őket. Az idei évben először volt alkalma a népes rajongótábornak online-szavazás keretében nevet adni az újonnan született kisbárányoknak.

Flocki lett a neve annak a Kerry-Hill juhnak, amely a fülén, az orrán és a lábain található fekete foltjaival elbűvölte a közönséget. Kezdetekben még bár nagyon visszafogottan viselkedett, és sok időt töltött anyja társaságában a kisbárány, de időközben már meg is hódította gyapjas társaival a Duna-sziget természetközeli mezőit.

Ez a fajta legeltetés 2018-ban startolt el a Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztályának patronálásával.

2019 óta pedig a LIFE DICCA nevű EU-projekt is felkarolta az ilyen jellegű állattartást és legeltetést, melynek keretében különböző intézkedések által próbál meg Bécs városa reagálni a klímaváltozás kihívásaira a Duna-szigeten.

Nemrég egy hasonló hazai hírről számoltunk be: egy Kaposvár melletti napelempark gyepét nyírják kölcsönbárányok, karbonsemlegesen.

De Bécs és a természet viszonya sem merül ki Duna-sziget juhnyájában: pár hete a tarvarjak Bodeni-tóhoz való visszatérését segítették a Bécsi Természettudományi Múzeumban 3D-nyomtatással készített bábukkal.

(Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák, fotó: Kablhof)

bécs | fűnyíró | juhnyáj | birka | duna-sziget

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Túlturizmus Budapesten?

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom