A tévhitek felszámolásával is segíti a zöldhomlokzatok terjedését Bécs

Ingyenes tanácsadással és magasabb támogatással ösztönzi Bécs a társasházakat, hogy zöldítsék ki az épületek homlokzatát, tetejét vagy udvarát. Segítenek kiválasztani a megfelelő növényeket, és leszámolnak az olyan tévhitekkel is, hogy a zöldhomlokzat tönkreteszi a vakolatot vagy egerek másznak be rajta a lakásba.

A zöldhomlokzatok és a zöldtetők nagyon fontos szerepet játszanak a városokban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásában és a biodiverzitás megőrzésében, a lakók számára pedig természetes klímaberendezésként működnek. Ráadásul tisztítják a levegőt, szigetelnek és a zajt is tompítják - éppen ezért Bécs május eleje óta magasabb támogatási összegekkel, mostantól pedig ingyenes tanácsadással segíti az elterjedésüket.

Bécs: Egy-két növény mindenhol elfér © Stadt Wien / Markus Wache

 

Az egyórás helyszíni vagy telefonos tanácsadás során segítenek kiválasztani a megfelelő technológiát, a növényeket, és az olyan tévhitekkel is leszámolnak, hogy a zöldhomlokzat károsítja a vakolatot, vagy hogy a növények miatt bogarak és rágcsálók árasztják majd el a lakásokat.

A megfelelő futónövények kiválasztásával és a rendszeres gondozással ugyanis elkerülhetőek a károk az épületen, a futtatórácsok átgondolt elhelyezésével pedig a növényeket távol lehet tartani az ablakoktól.

Ráadásul, ahol sok a rovar, ott megjelennek a természetes ellenségeik is, így például a madarak is segítenek kordában tartani a populációjukat. Egy felmérés során – amelyet Bécs környezetvédelmi ügyosztályának megbízásából végeztek – kiderült, hogy a zöldhomlokzatok nyolcféle nappali lepke- és 32 féle méhfajnak adnak otthont.

Akár harmincezer eurós támogatás

Mivel Bécs célja, hogy az egyre forróbb nyarakon is élhető maradjon a város – és ez többek között sok zöldfelülettel érhető el –, május elején megemelte a zöldhomlokzatok, zöldtetők és betonozott udvarok kizöldítésére adott támogatást. Így a lakóközösségek utcai zöldhomlokzat kialakítására akár tízezer eurós támogatást is kaphatnak, ha pedig zöldtetőt hoznak létre, akkor akár harmincezer euróval is beszáll a város a költségekbe. Magánterületen lévő homlokzatok zöldítését ötezer euróval, több mint tizenöt éve lebetonozott udvarok átalakítását és beültetését pedig tízezer euróval támogatja.

Feltétel viszont, hogy a felhasznált anyagoknak környezetbarátnak kell lenniük, így nem kaphat támogatást, aki PVC-t vagy tőzeget használ a zöldítés során.

Ha egy lakóközösség elszánta magát a homlokzat-, tető- vagy udvarzöldítésre és megfelelnek a pályázati feltételeknek, akkor a tanácsadást végző die Umweltberatung segít a pályázat benyújtásában is.

(Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák)

zöldhomlokzat | társasház | pályázat | bécs | ausztria

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom