Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni

Szaftos húsok, vagány előételek, és kivételes borsor hív a Károlyi utca pompás palotájába, ahol nemcsak ismerkedhetünk a steakekkel, hanem könnyedén beléjük is szerethetünk.

2021-es nyitásakor még sörözőként festette fel magát a budapesti gasztrovászonra a Beerstro14, ami a nevéből kiindulva alighanem sejthető. A Rákóczi térnél debütált hely kezdetben kézműves söreivel hódított és vérbeli bisztrókonyhát vitt, ahol egy idő után a – minőségi – steakekre írták át a főbb szerepeket.

A történet sikerességét a költözés ténye bizonyítja: a steakbisztró kinőtte korábbi otthonát és a közelmúltban áttelepült a Károlyi utcában található impozáns Ybl Palotába.

Az Ybl Miklós tervei alapján felhúzott, neoreneszánsz stílusú épület 1869-es átadásakor az Első Pesti Takarékpénztár székhelyeként volt ismert. Bár az utóbbi években sokáig üresen állt, kiváló lokációja, vendéglátáshoz kapcsolható múltja, klasszikus eleganciája és inspiráló hangulata minden szempontból ideális helyszínné tette a Beerstro14 szintlépéséhez.

Minden az abroszon múlik?

A korábbról megszokott közvetlenebb vonalat a felemelőbb környezetbe is vitte magával, miközben a dizájn kialakításakor gondosan ügyeltek rá a megálmodók, hogy az enteriőr illeszkedjen a palota falai közé.

A nyugtató zöldben és többségében világos színekben megfestett belső tér elegáns-barátságos harmóniája már a belépéskor érződik, és ha már belépés:

a feszengést szándékosan felejtették le a vendéglistáról.

A fehér abroszok hiánya azt mutatja, hogy itt laza, könnyed stílus üdvözli a betérőt. A Beerstro14 az a hely akar lenni, ahová pólóban és öltönyben is le lehet huppanni – utóbbiban leginkább úgy, hogy viselője kilazítja, akár le is veszi a nyakkendőjét, rendel valamit, hátradől, és aztán élvezi az ízeket, élvezi az életet.

(Fotó: Beerstro14)
(Fotó: Beerstro14)

A hangulat egyébként a hely egyik alapeleme, mondhatni hívószava. A legélettelibb tavaszi hónaptól gyakorlatilag új étteremmé változik át, mert májustól kezdve minden a wow-pillanatokat generáló teraszon történik. A tekintélyes részen akár 120 fő is megélheti a mesés kulisszákat, a beömlő fényeket, a szökőkút csobogásának hangjait – és ebbe egy esetlegesen rosszul alakuló időjárás sem tud beleszólni.

Élmény a tányéron

Steakbisztróként definiálja magát a Beerstro14, ilyen „besorolású” hely pedig nincs még egy a fővárosban. Egy klasszikus steakhouse-hoz képest más kategóriát jelent, mert amíg előbbiben egy nagy fehér tányérra pakolják a bélszínt vagy ribeye-t, aztán érkezik a szokásos köret zöldségekkel, szósszal, sült krumplival, addig a Beerstróban élményt adnak.

Úgymond megalkotják a vendég tányérját és egy teljes ételt tartalmazó bisztrótányért tesznek elé. Minden egyes steak saját különleges köretet kap, a rumpsteaket például rántott articsóka és sajtforgácsok ölelik át az elmaradhatatlan szósszal együtt.

A népszerűségi listát a kétszemélyes steaktál vezeti, amire nem kevesebb mint hetven dekányi hátszínt, bélszínt és ribeye-t rendeznek el (köretekkel és borsszószokkal kezdve a bolíviai recept alapján készülő chimichurritól az édesburgonyáig), méghozzá igen mutatósan és kívánatosan,

úgyhogy mind a steakkel ismerkedők, mind a haladók jól járnak vele, amennyiben az ár-érték arány és a minőség fontos szempont.

Kizárólag tökéletes marhahúsból készülnek a fogások, javarészt argentin ribeye és hátszín, illetve uruguayi bélszín mutatja meg magát ízlés szerint sütve (a profik nem nagyon szoktak medium fölé menni). Az biztos, fantasztikusan omlós és puha húsokat adnak, a kiváló fűszerezés meg csak fokozza a steakélményt.

Érdemes egyébként az amerikai hullámra felpattanni és az elején a tenger legjavának valamelyikét kikérni előételként, az óceánon túl ugyanis nagyot megy a steak és a herkentyűk fúziója. Itthon például nem nagyon találni az étlapokon ráktortát, ami a Beerstro egyik büszkesége; a languszta ollójából gyúrt fasírt igazán izgalmas és abszolút különleges fogás.

Magyarokat éltető bortérkép

Hogy milyen ital simul igazán a steak mellé, az egyéni preferencia kérdése. Sörrel ugyanúgy működik a párosítás, mint borral (leginkább vörössel). A Beerstro14-ben bőven akad opciójuk a sörrajongóknak (lásd: tizennégy sörcsap), a borkedvelők pedig talán még náluk is jobb helyzetben vannak.

A költözés után a vendégkör kérései és az itteni miliő impozánsabb borkínálatot kívánt, aminek eredménye egy majd’ száz tételből álló borlap lett.

A választék tehát kiterjedt. A kiváló külföldi borok mellett határon túli magyar pincészetek legjobbjai is megmutatják magukat, de ki kell emelni a hazai termelőket, merthogy nyugodtan mondhatjuk: a magyar borok világszínvonalúak. Bátran egymás mellé tehető akár egy chilei syrah és egy villányi, mert utóbbi legalább olyan jó, és ezt a magyar borokat kérő és kóstoló külföldi vendégek is meg szokták erősíteni.

A trendekre reflektálva a csendesek közül akadnak natúrborok is a szortimentben, mint ahogyan a buborékos extrák sem hiányoznak. Testes, régi időket idéző borkülönlegességek is megtalálhatóak a borlapon, mint például egy Opus One vagy Chateau Maragaux. Áprilistól egyébként olyan borok is feltűnnek, amiket kizárólag itt lehet megkóstolni.

 

A Beerstro azt szeretné elérni, hogy a steak kerüljön be sűrűbben a magyarok rotációjába, ismerjék meg jobban, kapjon lehetőséget gyakrabban egy-egy vacsorára, azaz ne csak ünnepi alkalmakkor foglaljanak asztalt a családok vagy a baráti társaságok. A választék, a hozzáértés és hangulat alapján itt tényleg minden adott ehhez.

(Fotók: Csordás Gábor)

könnyed | bor | steak | laza | terasz

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom