Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni

Szaftos húsok, vagány előételek, és kivételes borsor hív a Károlyi utca pompás palotájába, ahol nemcsak ismerkedhetünk a steakekkel, hanem könnyedén beléjük is szerethetünk.

2021-es nyitásakor még sörözőként festette fel magát a budapesti gasztrovászonra a Beerstro14, ami a nevéből kiindulva alighanem sejthető. A Rákóczi térnél debütált hely kezdetben kézműves söreivel hódított és vérbeli bisztrókonyhát vitt, ahol egy idő után a – minőségi – steakekre írták át a főbb szerepeket.

A történet sikerességét a költözés ténye bizonyítja: a steakbisztró kinőtte korábbi otthonát és a közelmúltban áttelepült a Károlyi utcában található impozáns Ybl Palotába.

Az Ybl Miklós tervei alapján felhúzott, neoreneszánsz stílusú épület 1869-es átadásakor az Első Pesti Takarékpénztár székhelyeként volt ismert. Bár az utóbbi években sokáig üresen állt, kiváló lokációja, vendéglátáshoz kapcsolható múltja, klasszikus eleganciája és inspiráló hangulata minden szempontból ideális helyszínné tette a Beerstro14 szintlépéséhez.

Minden az abroszon múlik?

A korábbról megszokott közvetlenebb vonalat a felemelőbb környezetbe is vitte magával, miközben a dizájn kialakításakor gondosan ügyeltek rá a megálmodók, hogy az enteriőr illeszkedjen a palota falai közé.

A nyugtató zöldben és többségében világos színekben megfestett belső tér elegáns-barátságos harmóniája már a belépéskor érződik, és ha már belépés:

a feszengést szándékosan felejtették le a vendéglistáról.

A fehér abroszok hiánya azt mutatja, hogy itt laza, könnyed stílus üdvözli a betérőt. A Beerstro14 az a hely akar lenni, ahová pólóban és öltönyben is le lehet huppanni – utóbbiban leginkább úgy, hogy viselője kilazítja, akár le is veszi a nyakkendőjét, rendel valamit, hátradől, és aztán élvezi az ízeket, élvezi az életet.

(Fotó: Beerstro14)
(Fotó: Beerstro14)

A hangulat egyébként a hely egyik alapeleme, mondhatni hívószava. A legélettelibb tavaszi hónaptól gyakorlatilag új étteremmé változik át, mert májustól kezdve minden a wow-pillanatokat generáló teraszon történik. A tekintélyes részen akár 120 fő is megélheti a mesés kulisszákat, a beömlő fényeket, a szökőkút csobogásának hangjait – és ebbe egy esetlegesen rosszul alakuló időjárás sem tud beleszólni.

Élmény a tányéron

Steakbisztróként definiálja magát a Beerstro14, ilyen „besorolású” hely pedig nincs még egy a fővárosban. Egy klasszikus steakhouse-hoz képest más kategóriát jelent, mert amíg előbbiben egy nagy fehér tányérra pakolják a bélszínt vagy ribeye-t, aztán érkezik a szokásos köret zöldségekkel, szósszal, sült krumplival, addig a Beerstróban élményt adnak.

Úgymond megalkotják a vendég tányérját és egy teljes ételt tartalmazó bisztrótányért tesznek elé. Minden egyes steak saját különleges köretet kap, a rumpsteaket például rántott articsóka és sajtforgácsok ölelik át az elmaradhatatlan szósszal együtt.

A népszerűségi listát a kétszemélyes steaktál vezeti, amire nem kevesebb mint hetven dekányi hátszínt, bélszínt és ribeye-t rendeznek el (köretekkel és borsszószokkal kezdve a bolíviai recept alapján készülő chimichurritól az édesburgonyáig), méghozzá igen mutatósan és kívánatosan,

úgyhogy mind a steakkel ismerkedők, mind a haladók jól járnak vele, amennyiben az ár-érték arány és a minőség fontos szempont.

Kizárólag tökéletes marhahúsból készülnek a fogások, javarészt argentin ribeye és hátszín, illetve uruguayi bélszín mutatja meg magát ízlés szerint sütve (a profik nem nagyon szoktak medium fölé menni). Az biztos, fantasztikusan omlós és puha húsokat adnak, a kiváló fűszerezés meg csak fokozza a steakélményt.

Érdemes egyébként az amerikai hullámra felpattanni és az elején a tenger legjavának valamelyikét kikérni előételként, az óceánon túl ugyanis nagyot megy a steak és a herkentyűk fúziója. Itthon például nem nagyon találni az étlapokon ráktortát, ami a Beerstro egyik büszkesége; a languszta ollójából gyúrt fasírt igazán izgalmas és abszolút különleges fogás.

Magyarokat éltető bortérkép

Hogy milyen ital simul igazán a steak mellé, az egyéni preferencia kérdése. Sörrel ugyanúgy működik a párosítás, mint borral (leginkább vörössel). A Beerstro14-ben bőven akad opciójuk a sörrajongóknak (lásd: tizennégy sörcsap), a borkedvelők pedig talán még náluk is jobb helyzetben vannak.

A költözés után a vendégkör kérései és az itteni miliő impozánsabb borkínálatot kívánt, aminek eredménye egy majd’ száz tételből álló borlap lett.

A választék tehát kiterjedt. A kiváló külföldi borok mellett határon túli magyar pincészetek legjobbjai is megmutatják magukat, de ki kell emelni a hazai termelőket, merthogy nyugodtan mondhatjuk: a magyar borok világszínvonalúak. Bátran egymás mellé tehető akár egy chilei syrah és egy villányi, mert utóbbi legalább olyan jó, és ezt a magyar borokat kérő és kóstoló külföldi vendégek is meg szokták erősíteni.

A trendekre reflektálva a csendesek közül akadnak natúrborok is a szortimentben, mint ahogyan a buborékos extrák sem hiányoznak. Testes, régi időket idéző borkülönlegességek is megtalálhatóak a borlapon, mint például egy Opus One vagy Chateau Maragaux. Áprilistól egyébként olyan borok is feltűnnek, amiket kizárólag itt lehet megkóstolni.

 

A Beerstro azt szeretné elérni, hogy a steak kerüljön be sűrűbben a magyarok rotációjába, ismerjék meg jobban, kapjon lehetőséget gyakrabban egy-egy vacsorára, azaz ne csak ünnepi alkalmakkor foglaljanak asztalt a családok vagy a baráti társaságok. A választék, a hozzáértés és hangulat alapján itt tényleg minden adott ehhez.

(Fotók: Csordás Gábor)

könnyed | magyar bor | steakbisztro | steak | kézműves sör

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom